BiH i Vatikan potpisali Ugovor o dušobrižništvu pripadnika OS BiH

Vatikan, sveta stolica

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj i tajnik Svete Stolice za odnose sa drugim državama nadbiskup Dominique Mamberti su na svečanosti održanoj 14. rujna 2010. godine u Vatikanu razmijenili ratifikacijske instrumente Ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH.

U obraćanju koje je uslijedilo nakon razmijene ratifikacijskih instrumenata, ministar Alkalaj je istaknuo da je ovaj čin rezultat dugotrajnog rada i nastojanja predstavnika dviju strana ugovornica da se, na trajan i prikladan način, uredi dušobrižnička skrb za vjernike katolike, pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. "Sloboda vjere je temeljno ljudsko pravo te se, zaključenjem i stupanjem na snagu ovog Ugovora, stvara mogućnost da se to pravo u cjelini i istinski poštuje. U tom smislu, Ugovor između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predstavlja osnovu za ostvarenje jednakih vjerskih prava i sloboda i pripadnicima drugih, tradicionalnih i povijesnih crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini", istaknuo je ministar Alkalaj. Na kraju obraćanja, ministar Alkalaj je iskazao uvjerenje da će visok stupanj suradnje i prijateljstva između BiH i Svete Stolice trajati i jačati na dobrobit svih nas.

U izaslanstvu Vijeća ministara BiH, uz ministra Svena Alkalaja, bili su i ministar obrane Selmo Cikotić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović i ministar pravde Bariša Čolak.

Nakon svečanosti, izaslanstvo Bosne i Hercegovine održalo je kraći radni sastanak sa državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Tarcisiom Bertoneom na kojem je kardinal izrazio svoje zadovoljstvo procesom provedbe Temeljnog ugovora BiH i Svete Stolice i izrazio nadu da će se suradnja u tom smjeru i nastaviti. „U ovom aspektu Bosna i Hercegovina može biti za primjer ostalim državama koje imaju popisane Temeljene ugovore sa Svetom stolicom" rekao je kardinal Bertone.