FOTO  BiH i Hrvatska pitanje Neuma dogovorile prije 11 godina

most pelješac

... pokazali su dokumenti koji su u posjedu Dnevnog avaza.

Visina mosta

Iako SDA sateliti i tursko-plaćenički mediji u službi Bakira Izetbegovića danima spinuju bh. javnost da će naša država izgradnjom mosta, za što je Europska unija osigurala novac, ostati uskraćena za izlaz na otvoreno more, dokumenti potvrđuju drugačije.

Naime, bh. strana je na sastanku u Sarajevu, zajedno sa stručnjacima i ekspertima iz Hrvatske, postigla dogovor i usaglasila sve stavove o osiguranju neškodljivog prolaska ispod budućeg mosta kopno - Pelješac.

Sastanak na kojem su usaglašeni svi stavovi, a koje je potpisalo i osam eksperata iz BiH, održan je 7. prosinca 2006. godine i tada je Hrvatska prihvatila sve prijedloge bh. strane. U usaglašenom dokumentu istaknuto je da se prihvata prijedlog bh. stručne skupine o dimenzijama plovnog puta, koji podrazumijeva širinu plovnog puta od 200 metara te visinu svijetlog otvora od mosta od 55 metara.

Na istom sastanku je odbijen hrvatski prijedlog da most bude visok 45 metara, već je prihvaćen prijedlog bh. strane, pa će most biti visok 55 metara. Također, odbijen je prijedlog Hrvatske o širini plovnog puta, koji će biti 200 metara, kako je to predložila bh. delegacija.

Pet puteva

U javnosti se, također, špekulira o „paralelnom plovnom putu", pa pojedini SDA stručnjaci traže da dva broda mogu istovremeno uplovljavati/isplovljavati iz Neuma. No, svjesno se krije i zanemaruje činjenica da je most Pelješac projektiran s pet plovnih puteva, što potvrđuje i mapa, od kojih je središnji visine 56, a dva bočna po 48 i 40 metara.

Istovremeno, plovni put širine 200 metara podrazumijeva širinu između osovine stubova 285 metara.

EU sve nadgledala i znala

Podatak da je EU sve nadgledala i znala kada je u pitanju projekt ''Pelješki most'' potvrđuju dokumenti i prepiske između Izeta Bajrambašića, tadašnjeg pomoćnika ministra prometa BiH, i predstavnika EU po pitanju mosta kopno - Pelješac, prof. Adama Prokopivica (Prokopowitz), u svojstvu voditelja tima za izradu predstudije izvodljivosti iz firme ''Safege'', koju je Europska komisija izabrala za ovaj projekt.

Prepiska i komunikacija dokazuju da ne stoji ni teza da u pregovorima EU nije vodila aktivnosti s bh. stranom, posebice Bošnjacima, što je lažna teza iz kuhinje SDA.

Hrvati dali i fotodokumente

Predstavnici Vlade Hrvatske dostavili su u lipnju prošle godine bh. vlastima fotodokumentaciju iz koje je vidljivo da nema nikakvih prepreka da se započne s izgradnjom Pelješkog mosta u blizini Neuma. Dostavljena je i dokumentacija o prolasku brodova ispod mosta.