BiH i dalje u luđačkoj košulji

Ustavna diskriminacija

Vijeće Europe je u svojoj Parlamentarnoj skupštini od članstva BiH u ovoj instituciji 2002. godine u više navrata pozivalo vlasti u našoj zemlji da žurno pristupe reformama Ustava BiH, piše Dnevni list.

Prvi put je to i službeno urađeno u rezoluciji iz 2004. godine ističući to kao obvezu BiH kao članice. Europski sud za ljudska prava je 22. prosinca 2009. godine donio odluku u predmetu "Sejdić - Finci", a koja se odnosi na diskriminacijske odredbe Ustava BiH i Izbornog zakona prema kojima se manjine/nekonstitutivni narodi ne mogu kandidirati za najviše pozicije u vlasti, odnosno za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Već sljedeće godine je Vijeće Europe u novoj rezoluciji pozvalo ponovno na ustavne reforme kojima bi se otklonila ova diskriminatorna odredba u Ustavu BiH i Izbornom zakonu te uspostavile funkcionalne demokratske institucije, zbog čega su od ključnih političkih čelnika u BiH zatražili konstruktivni dijalog i konkretne prijedloge kako to misle uraditi prije općih izbora 2010. godine. Ponovno su se naše političke elite oglušile, a izbori te godine su ocijenjeni kao "općenito slobodni i pošteni", ali i da su "održani na bazi Ustava i zakonskom okviru kojima se izravno krši Europska konvencija o ljudskim pravima i njezini protokoli".

Ni to nije previše zabrinulo naše političke elite. Prije dvije godine je Vijeće Europe upozorilo vlasti u BiH da se amandmani na Ustav BiH moraju usvojiti prije izbora 2014. godine, uz naglasak kako će bez tog daljnje članstvo BiH u Vijeću Europe biti upitno.

-Izvršenje presude "Sejdić - Finci" prvi je korak prema dubljoj reformi Ustava BiH koja je potrebna kako bi se pokrenula BiH i izvukla iz institucionalne luđačke košulje koju je stvorio daytonski Ustav BiH te kako bi zemlja postala moderna eurokompatibilna i funkcionalna demokracija u kojoj svaki građanin, bez obzira o etničkoj opredijeljenosti, uživa ista prava i slobode u čitavoj zemlji - navodi se između ostalog u tom upozorenju Vijeća Europe. Parlamentarna skupština Vijeća Europe posebice se osvrnula na restriktivna pravila (etničkih) kvota, stalno korištenje entitetskoga glasovanja, nedefiniranosti pojma "vitalnog nacionalnog interesa".
- Umjesto toga, kroz dijalog i traženje kompromisa treba se sprječavati preglasavanje bilo koje etničke skupine, a ne zloporabljivati entitetsko glasovanje i "vitalni nacionalni interes" kod donošenja bilo kakve odluke - naveli su iz Vijeća Europe.

Blokade i smrtna kazna

Tom prilikom su ukazali i na činjenicu kako bez ustavne reforme i provedbe odluke "Sejdić - Finci" na snagu ne može stupiti ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a potpisan već davne 2008. godine, a BiH ne može predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji i ostaje jedina zemlja na Balkanu koja to nije učinila, dok su neke već napredovale na tom putu, a Hrvatska postala i članica.
-Vijeće Europe neće tolerirati još jedne izbore održane uz nesumnjivo kršenje odluke Europskog suda za ljudska prava - upozorili su iz Vijeća Europe i pozvali i Republiku Srpsku da ukine smrtnu kaznu u svom zakonodavstvu te Federaciju BiH na brisanje odredbe o federalnim ombusmanima koji ne postoje od uspostavljanja državnih 2008. godine te na "ozbiljno razmatranje 185 preporuka o reformama Ustava FBiH koje je predložila domaća stručna skupina. Izvjestitelji Vijeća Europe moći će u idućih par dana tek konstatirati kako izabrane političke elite nisu preuzele odgovornost te kako su nastavile politiku opstrukcija i nekonstruktivnost na svim razinama te kako nikakav napredak nije već godinama zabilježen.

Dnevni list