BiH europski rekorder po broju namještenih tendera

BiH europski rekorder po broju namještenih tendera
Čak 756 nezakonitih javnih nabavki u prošloj godini pokazuje da je BiH postala europski rekorder po broju namještenih tendera, o čemu svjedoči i podatak da 15 posto vrijednosti svih raspisanih tendera završi u džepovima onih koji odlučuju ko će dobiti posao.

Rezultati istraživanja ukazuju da se tenderi raspisuju samo da bi se zadovoljila forma, a ne da bi se u regularnom postupku javne nabavke poslove dobijali najbolji i najpovoljniji ponuđači.

Sekretar udruženja "Tender" Igor Vukajlović smatra da je zastrašujućim razmjerama mita i korupcije na tenderima najviše doprinijela loša zakonska regulativa u ovoj oblasti, što je upravljačkim strukturama u javnim preduzećima i državnim institucijama otvorilo prostor da budu toliko potkupljivi da im niko ne može ništa ako pronađu neku od brojnih rupa u zakonu i namjeste tender.

Prema njegovim riječima, Zakon o javnim nabavkama napravljen je tako da praktično ide na ruku onim koji ga krše, a kazne za namještene tendere gotovo i ne postoje.

Vukaljović dodaje da su procedure za rješavanje brojnih žalbi toliko spore da se često dešava da počnu da se rješavaju tek pošto poslovi na koje ima pritužbi već budu ugovoreni.

Na regularnost tendera stigne čak 1 500 žalbi godišnje.
(seebiz.net/)