BiH do kraja godine imat će 100 multimilijunera

euri
U ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka u našoj zemlji depoziti stanovništva imaju daleko najveći udio od 59,6 posto.

Ovi podaci zvuče nestvarno u zemlji u kojoj oko milijun stanovnika živi na granici siromaštva, a od toga njih više od 600.000 živi ispod te granice.

Na osnovu ove statistike, zaključuje se da se u BiH sve bolje živi, a time više i štedi. Ipak, stvarnost je daleko drugačija. Naime, dok sve veći broj građana tone u minus, u BiH raste broj multimilijunera čije bogatstvo povećava statistiku štednje u BiH.

Prema svim relevantnim analizama, oko 30.000 stanovnika BiH ne umire od gladi samo zahvaljujući hrani koju besplatno dobivaju u pučkim kuhinjama. Ovog trenutka u BiH je više od 540.000 nezaposlenih i 718.000 zaposlenih.

Posebno dramatična je procjena da oko 200.000 zaposlenih radi za minimalnu mjesečnu plaću od oko 370 KM, a da otprilike isti broj zaposlenih svaki dan ide na posao, ali ne dobija redovno plaću niti im se uplaćuju doprinosi.

Svemu ovome treba dodati i oko 500.000 umirovljenika u BiH, s tim da više od 60 posto njih ima mjesečnu mirovinu koja jedva prelazi 300 maraka. I dalje vrijedi podatak iz prošle godine da oko 700.000 ljudi ode na spavanje gladno, odnosno bez kakve-takve večere.

Broj konstantno raste ali, BiH ima i drugo lice, ono koje govori o nevjerojatnom bogatstvu malog broja ljudi. Inostrana istraživanja pokazuju da u BiH žive 92 multimilijunera čije bogatstvo vrijedi nešto više od 10 milijardi maraka.

U tu kategoriju, prema međunarodnim standardima i metodologijama, spada svaki pojedinac čije bogatstvo premašuje iznos od 30 milijuna dolara. Zanimljivo je da broj multimilijunera u BiH raste. 2012. bilo ih je 65 da bi se njihov broj povećao u 2015. na 92, a, po svim procjenama, na kraju ove godine bit će ih više od 100.

U zemlji općeg siromaštva gotovo nevjerojatno zvuči podatak da raste štednja građana te da je premašila iznos od deset milijardi KM. Međutim, ništa manje nije zanimljiv podatak da u BiH živi i 525 milijunera. Riječ je o stanovnicima koji na svojim računima u komercijalnim bankama u BiH imaju po milijun KM i više.