BiH će s kontejnerima dočekati Europu na granicama?

-Postoji zabrinutost svih strana, a posebice Europske komisije, da svi poslovi neće biti završeni na vrijeme, rekao je Šarović novinarima u Sarajevu. Dodao je kako je posebice problematičan prijelaz Bijača-Novo selo na jugu, gdje se sporo provodi opremanje za nužan carinski i fitosanitarni nadzor izvoznih proizvoda.

Šarović je kazao kako se od Hrvatske očekuje da opremu na svom dijelu tog graničnog prijelaza instalira tijekom veljače i ožujka, dok bi BiH svoj dio posla morala obaviti do 1. srpnja.

Istodobno se od BiH očekuje da na graničnom prijelazu Gradiška izgradi još dvije pristupne vozne trake, dok bi Hrvatska do ulaska u EU morala na odgovarajući način opremiti i prijelaze koji vode prema teritoriju BiH oko Neuma.

Prema Šarovićevim riječima, izvjesno je da do 1. srpnja prijelazi Bijača i Gradiška neće biti osposobljeni na optimalan način, nego će funkcionirati uz improvizirane objekte, a nakon 1. srpnja bit će nastavljena gradnja po cjelovitim projektima za što je, samo u slučaju Bijače, BiH osigurala dva i pol milijuna eura iz IPA fondova EU.

On je također podsjetio kako će ulazak Hrvatske u EU imati značajne posljedice po trgovinsku razmjenu dvije zemlje, tim prije jer Hrvatska s 30. lipnja mora napustiti Zonu slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA). Članstvo u CEFTA-i do tada Hrvatskoj osigurava bescarinski plasman roba u nizu zemalja-članica, dok će ulaskom u EU njene robe biti tretirane sukladno privremenom trgovinskom sporazumu EU-CEFTA odnosno podložne carinjenju.

Šarović je kazao kako će nastaviti inzistirati na tome da BiH ne sklapa s EU dodatni protokol koji bi Hrvatskoj osigurao nastavak primjene nulte carinske stope za izvoz u BiH i nakon 1. srpnja. Pozvao je hrvatske tvrtke zainteresirane za nastavak izvoza u BiH pod povoljnijim uvjetima da otvore svoje pogone u toj zemlji i tamo nastave proizvoditi uz korištenje bosanskohercegovačkih sirovina i radne snage, ukazavši na primjer "Podravke" i "Dukata" koji su to već učinili.

-Vjerujem da će i druge hrvatske tvrtke vidjeti da od daljnje liberalizacije trgovine nema ništa, kazao je Šarović, čije će ministarstvo tijekom 2013. u ime BiH kao predsjedateljice CEFTA-om koordinirati aktivnosti te grupacije zemalja.

Šarović je istaknuo kako će izlazak Hrvatske iz CEFTA-e vjerojatno biti jedan od najvećih izazova za tu organizaciju tijekom godine, posebice u svjetlu činjenice da ona treba izraditi strategiju svog djelovanja do 2020. godine.

HINA