BiH bi u sljedećih mjesec i pol trebala dobiti čak 12 vlada !

Dragan Čović
...od županijske do državne razine, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, izbor izvršne vlasti, temeljem rezultata općih izbora, održanih u listopadu, okončan je, još krajem prošle godine, u Republici Srpskoj, dok u Federaciji BiH, županijama i državnoj razini još nije ni počeo.

Predsjednik F BiH i mandatar Vijeća ministara- u sljedećem tjednu

U ponedjeljak bi trebali biti izabrani izaslanici iz Sarajevske županije za federalni Dom naroda, čime će se ispuniti uvijeti za konstituiranje drugog doma Federalnog parlamenta i za početak dormiranja izvršne vlasti u u drugom entitetu- F BiH. Na konstituirajućoj sjednici koja bi se mogla održati sljedećeg tjedna bit će izabrani predsjedavajući i dva dopredsjedavajuća Doma, predsjednici klubova naroda ( i Kluba ostalih), a nije isključeno da na istoj sjednici bude izabrano i po pet izaslanika Bošnjaka i Hrvata u Dom naroda Parlamenta BiH, te i predsjednici i dopredsjednici Federacije BiH.

Za poziciju predsjednika Federacije BiH, koja po Ustavu pripada predstavnicima Hrvata, koalicija predvođena HDZ BiH, najvjerojatnije će, kako saznaje Hrvatski Medijski Servis, predložiti dopredsjednika ove stranke Marinka Čavaru. Također, nije sporno da će mandatar za sastav federalne vlade, kojeg po Ustavu imenuje predsjednik Federacije uz suglasnost dvojice dopredsjednika, biti kandidat SDA, Špekulira se kako bi to mogao biti Fadil Novalić, uspješni poduzetnik iz Gradačca.

Nakon izbora predsjednika i dopredsjednika F BiH, prema dogovoru članova Predsjedništva BiH Drgana Čovića i Bakira Izetbegovića, Predsjedništvo BiH trebalo bi imenovati mandatara Vijeća ministara. I to će biti Bošnjak, sukladno načelu rotacije. Predsjedništvo SDA već je, kako navodi HMS, dostavilo Predsjedništvu BiH ime kandidata za mandatara- to je, kao što je poznato, predsjednik sarajevskog Županijskog odbora SDA- Denis Zvizdić.

Imenovanje čelnika Federacije, mandatara federalne vlade i Vijeća ministara moglo bi se dogoditi sljedeći tjedan, nakon čega će uslijediti procedura provjere mandatara Vijeća ministara koju provode SIPA- i SIP BiH, a taj postupak traje oko dva tjedna.

Kamen spoticanja u F BiH

Kamen spoticanja u Federaciji BiH mogao bi, međutim, predstavljati nepostojanje suglasnosti oko raspodijele ministarskih pozicija. Iako je prilikom dogovora o programskim načelima predstavnika nove vladajuće koalicije; SDA, DF, HDZ BiH, lider DF Željko Komšić kazao kako njegova stranka neće tražiti "ni hrvatske, ali ni bošnjačke pozicije, već ono što ostane", aludirajući na tri srpska ministarska mjesta u Vladi F BiH, Komšić i njegov DF su se u međuvremenu predomislili, pa sada traže jednak broj pozicija kao i HDZ BiH, uz obrazloženje kako su osvojili veći broj glasova od te HDZ BiH.

Lider HDZ BiH Dragan Čović, u više je navrata, međutim, ponovio da ovoj stranci, prema ranijem dogovoru treba pripasti pet hrvatskih i jedna srpska ministarska pozicija", te da je to "minimum ispod kojeg ova stranka neće ići". Zamenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je, pak, kako se Čović treba zadovoljiti s pet hrvatskih ministarskih pozicija.

Podsjetimo, HDZ BiH traži jednu srpsku ministarsku poziciju u Vladi F BiH kako bi je ustupio Dodikovom SNSD-u, koji je HDZ-ovom Davoru Čordašu osigurao mjesto ministara za prognane i izbjegle u novoj Vladi RS.

Paralelno s pregovorima o raspodijeli ministarskih funkcija u Vladi F BiH, trebali bi se odvijati i pregovori o ministarskim pozicijama u Vijeću ministara, te o podijeli resora u deset županijskih vlada.

Iz stranaka koje čine vladajuću kaliciju u Federaciji BiH procijenju kako bi proces dogovaranja i izbora novih županijskih vlada trebao biti oončan najdalje do sredine veljače.

/HMS/