BiH bi do 2050. godine mogla izgubiti pola milijuna stanovnika

Banja Luka

... od 2017. pa do 2100. godine, koja je objavljena u lipnju ove godine. Ipak, projekcije UN-a za naredno razdoblje nisu nimalo optimistične, piše Klix.ba.

Naime, u narednim desetljećima ukoliko se zadrže aktualni trendovi pada nataliteta i masovnog iseljavanja stanovništva iz zemlje, BiH će do 2050. godine izgubiti pola milijuna stanovnika. Tako će prema procjenama UN-a polovinom 21. stoljeća u BiH živjeti tri milijuna i 58 tisuća stanovnika. Prema prognozama UN-a za 51 zemlju u svijetu predviđa se pad broja stanovnika do 2050. godine.

Čak deset zemalja do polovice stoljeća izgubit će više od 15 posto stanovništva. U tu neslavnu kategoriju spadaju Srbija i Hrvatska, međutim nisu osobito pozitivne projekcije niti za BiH, koja će, zadrže li se postojeći trendovi izgubiti pola milijuna stanovnika. U drugoj polovici stoljeća trend pada ukupnog broja stanovnika u BiH mogao bi se nastaviti, a na kraju, BiH bi 2100. godine prema prognozama UN-a trebala imati dva milijuna i 217 tisuća stanovnika, što je u odnosu na trenutni broj stanovnika manje za 1,3 milijuna.

Dugoročne posljedice gubitka stanovnika mogu biti izuzetno negativne. Tako se u mnogim segmentima BiH može suočiti s nedostatkom radne snage, doći će do pada konkurentnosti, bit će manja štednja, ali i manja potrošnja. Dugoročno to bi moglo dovesti do manje ulaganja i sporijeg gospodarskog rasta.

Prema dobnim grupama BiH će u budućnosti imati sve više stanovništva starijeg od 65 godina. Počevši od 2000. godine, u BiH će se do 2100. godine smanjivati broj radno sposobnog stanovništva, odnosno od 15 pa do 64 godine starosti. S druge strane u nekim dijelovima svijeta doći će do velikog porasta broja stanovnika.

Tako se predviđa da će 2050. godine u svijetu živjeti 9,8 milijardi stanovnika, a 2100. godine 11,2 milijarde stanovnika. UN-ovo istraživanje obuhvatilo je razdoblje kretanja stanovništva od 1950. pa do 2100. godine.