Bh. stručnjak tvrdi da su prognoze o sibirskoj zimi čiste gluposti

Kupres, snijeg, vremenska prognoza, zima, prognoza, znanstvenici, zima, zima, najhladnija zima, meteorolška prognoza, prognoza vremena, vremenska prognoza, zima, prognoza vremena, zima, zahlađenje, vrijeme, zimsko vrijeme, snijeg, vremenska prognoza, snijeg, vremenska prognoza, zimsko vrijeme, vrijeme, najava

Neistinite su i tvrdnje da će prvi hladni val veliki dio Europe zahvatiti već u studenom, a da će u siječnju temperature biti minus 27 stupnjeva. Brojne analize Kako je rekao, radi se o običnim nagađanjima kojima se ne treba vjerovati. To potvrđuje i činjenica da smo posljednjih godina mnogo puta slušali najave o velikim klimatološkim promjenama, ali skoro sve su se pokazale kao promašaji.

Vrijeme se računa četiri puta dnevno. Svakim novim mjerenjem mijenja se i prognoza. Na osnovu podataka koji se dobiju tokom jednog dana, radi se prognoza za najviše 15 narednih dana. Do sada su brojne analize pokazale da najviše vjerovatnosti ima prognoza koja se radi za sedam dana te da je vjerojatnoća nakon toga sve manja i nesigurnija - rekao je Šantić. Kretanje atmosfere Potcrtao je da se za deset dana prognoza promijeni za čak 40 puta te da to ide u prilog tvrdnji da su bilo kakvi navodi, odnosno prognoze za period duži od sedam dana netočne.

Informacije da nas čeka najhladnija zima rezultat su unaprijed rađene prognoze koja se radi prema numeričkim modelima koji nisu u potpunosti sigurni. Svi smo bili svjedoci njihove netočnosti nakon što smo se pribojavali najpaklenijeg ljeta 2014. godine, a koje nismo, zapravo, ni osjetili nakon silnih kiša i poplava koje su nas zadesile - istakao je Šantić.

Kretanje atmosfere, dodao je on, nije moguće predvidjeti, jer je njen sistem prekompliciran. S tim u vezi, navodi Šantić, prognoza se radi na osnovu trenutnog stanja i zaista je smiješno govoriti o tome kakvo nas vrijeme očekuje za, naprimjer, tri mjeseca. Trenutno stanje u atmosferi.

Sve što se prognozira za period duži od sedam dana je nagađanje. Radi se, naime, na osnovu trenutne situacije stanja u atmosferi koje se velikom brzinom može promijeniti. Ne postoji sistem koji može prognozirati vrijeme za period od nekoliko narednih mjeseci - rekao je Šantić,za Dnevni avaz.