Bh. radnici prevareni na bauštelu, ostali na ulici

radnici, Njemačka, prevara
...ostavljeni su na cjedilu, bez sredstava za život i kartu za povratak u domovinu.

Radnici su tri mjeseca radili bez plaće jer im je nadležni iz Slovenije odbijao platiti zarađeno, zbog čega su prekjučer odbili otići na posao, točnije gradilište, piše Dnevni avaz.

Bonovi za hranu

Nakon toga je šef njihove firme iz Slovenije pobjegao i otad mu se gubi svaki trag. Nije plaćen ni smještaj za kuću u kojoj trenutno borave radnici, pa bi oni uskoro mogli biti istjerani na ulicu. O svemu su obaviještene lokalne vlasti.

Načelnik Volfrasthauzena Klaus Hajelinglener (Heielinglechner) obećao je humanitarnu pomoć nesretnim radnicima i već su im podijeljeni bonovi za hranu.

- Gradske vlasti će se pobrinuti za to da radnici mogu još neko vrijeme ostati u kućama u kojima trenutno borave. Prema ljudima se ponaša kao da su stvari - rekao je Hajelinglener, prenijeli su njemački mediji.

Komentar smo tražili i u Veleposlanstvu BiH u Njemačkoj, međutim, na brojne pozive nitko nije odgovarao. Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove, kazao nam je da nije upoznat s ovim slučajem, ali je pojasnio da bh. građani na radu u inozemstvu često budu prevareni.

- To nije prvi put da se događa. Neke slovenske firme odvedu ljude i događa se ovo što se događa. Svakih pet dana iz nekog dijela svijeta imamo identičan problem. Sve se svodi na to da se ljudima obećavaju kule i gradovi, zveckanje novcem, obećavanje idealnog posla i oni kreću trbuhom za kruhom bez razmišljanja - kazao je Perković.

Kako je istaknuo, misli da je s ovim slučajem već upoznata naša ambasada u Ljubljani.

- Skoro uvijek su te varalice naturalizirani Slovenci bh. korijena - dodao je na kraju Perković.

Sokolar: Poznate priče o prevarama

Razgovarali smo jučer i s Almirom Sokolarom iz Olova. On već 14 godina radi u bh. firmi koja, kako kaže, redovno dobiva poslove u Njemačkoj.

- Hvala Bogu, ja nikada nisam imao slično iskustvo. Poznate su mi priče o prevarama, imao sam mnogo prijatelja koji su ranijih godina izvarani, na kraju nisu imali za kartu da se vrate uz BiH - kazao je Sokolar.

Avaz