Bh. prijevoznici prijete blokadama zbog povećanja trošarina

Gorivo, brnzin, nafta, benziska pumpa, benzin, Federacija BIH, poskupljenje, Livno, pljačka, crpka, gorio, benzin, Gorivo, Hrvatska zemlja, poskupljenje, Gorivo, poskupljenje, FBIH, Gorivo, cijena, poskupljenje, Gorivo, potrošnja goriva, blokada, prijevoznici bih, BIH, prijetnja, Gorivo, akcize, Gorivo, nafta, Gorivo, cijene, FBIH, Gorivo, inspektori, Gorivo, cijene, poskupljenje goriva, poskupljenje, uvoz automobila, dizel vozila, dizel, Gorivo, Crna Gora zemlja, Bosna i Hercegovina, cijene
Tako će trošarine na gorivo i autoplin biti povećane za 15 feninga po litri, trošarina na pivo se povećava za 15 feninga, dok će se trošarina na alkohol povećati za pet KM po litri apsolutnog alkohola. O povećanju trošarina na gorivo i alkohol već se ranije govorilo, ali u javnosti poznatim prijedlozima trošarine na gorivo trebale su biti povećane za 10 feninga kako bi se nastavilo financiranje izgradnje autoceste.

Prema predloženim izmjenama, postojeće trošarine za gorivo se povećavaju s 30 (dizel) na 45 feninga, odnosno s 35 (benzin) na 50 feninga. Uvođenjem posebne trošarine u iznosu od 25 feninga planira se financirati izgradnja autocesta u BiH (20 feninga) i drugih prometnica (5 feninga).

Prije 15 dana Vlada FBiH je povećala cestarinu u prosjeku za 20 KM koju građani plaćaju prilikom registracije automobila. Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet RS-a, kaže da je ovakva odluka katastrofalna te najavljuje da će pokušati svim mogućim sredstvima zaustaviti donošenje iste. Ako vlasti budu inzistirale na povećanju trošarina, Grbić najavljuje prosvjede i blokade.

"Nismo spremni da se još jednom proračuni pune preko naših leđa", kaže Grbić. Dodaje da prijevoznici svakako plaćaju najveće cestarine u BiH pri čemu voze po najlošijim cestama. "To je nerealan potez koji će nas ponovno baciti na koljena", kaže Grbić koji najavljuje da će mjere koje će poduzeti biti definirane u idućim danima. Usvojeni nacrt zakona sada ide na Vijeće ministara BiH. Ako ga usvoje u istom obliku, ide pred zastupnike Parlamentarne skupštine BiH. Ako Vijeće ministara BiH promijeni bilo što, nacrt zakona se ponovno vraća Upravnom odboru UNO-a.

srna