Bh. pedagozi poručuju: Učenice u kratkim hlačicama i prozirnim majicama neprihvatljive! Učenici odgovaraju: Živimo u demokraciji

...koji su na početku nove školske godine ponovo počeli kritizirati neprikladno odijevanje.

'Modiranje' važnije

U Bosni i Hercegovini ne postoji potpisan akt o kodeksu odijevanja učenika, kojim bi se izbjegle razlike i neugodnosti između učenika i profesora. Uz pomoć tog akta učenici bi se mogli više koncentrirati na svoju obvezu - praćenje nastave, učenje i usvajanje novih znanja, a ne ''modiranje'', mišljenje je pojedinih profesora, piše Dnevni avaz.

''Roditelji, nadležni organi i prosvjetni radnici, trebali bi doprinijeti normalnoj atmosferi rada u školama, koja bi morala biti usmjerena u pravcu usvajanja novih sadržaja, a ne modiranja. Ono što danas u većini škola imamo su nemoral, nekultura i nepoštovanje profesora stilom odijevanja učenika'', kazao je Velid Selman, direktor Opće gimnazije u Sanskom Mostu.

Kako u raznim ustanovama postoji ''dres-kod'', to bi se pravilo trebalo primijeniti i u školama, u kojima se učenici na dostojanstven način formiraju kao normalne i zrele osobe. ''Srednju školu uglavnom pohađaju adolescenti i na njihovo fizičkog i psihičkog sazrijevanja veliki utjecaj imaju fizički i psihološki profili roditelja, što dalje povlači tezu da je kućni odgoj, između ostalog, najbitniji u formiranju osobnosti svakog pojedinca'', mišljenje je Mire Tepić iz Banje Luke.

Svugdje u svijetu na koledžima i u ozbiljnim školama kodeksi odijevanja regulirani su jednakim školskim uniformama za dječake i djevojčice, i na taj način se ne stvara nikakva socijalna, niti bilo koja druga razlika između učenika.

''Privatne škole, kao Tursko-bosanski koledž u BiH, problem je riješio na jednostavan način - potpisivanjem ugovora pri upisu u školu, u kojem je, između ostalog, obvezno nošenje školske uniforme. U državnim školama to je teško, jer se treba dobiti suglasnost ministarstava obrazovanja, dok oni tu odluku ne mogu donijeti bez vlade i roditelja'', kazala je Aida Kartal, pedagogica MSŠ u Bihaću.


Srednjoškolci uglavnom nisu zaposleni i novac dobivaju od roditelja koji ne samo da ne reagiraju na ono što im djeca nose, nego i financiraju kupovinu robe.

Nemoralne slike

Na osnovu toga, postavlja se pitanje je li nepristojno odijevanje rezultat kućnog neodgoja ili, pak, rezultat koje su škole, odnosno prosvjetni radnici, ministri obrazovanja i kulture i svi nadležni na polju obrazovanja, svojim nemarnim propustom u radu odobrili i dozvolili?

''Jedno je sigurno, a to je da sve češće viđamo u školama i na ulici nepristojno odjevene učenike i učenice, i da je aktualno društvo i nemar roditelja za vlastito dijete dozvolilo da svaki dan gledamo nemoralne slike dječaka i djevojčica koji izgledaju i do pet godina stariji, iz prostog razloga što kao primitivno društvo nismo spremni poštovati obični kodeks odijevanja, bonton'', kazala je majka petnaestogodišnjaka, Senka Karupović iz Doboja.

Suprotni stavovi

Učenici koji poštuju bonton navode kako nikako nije lijepo vidjeti učenicu u kratkim hlačicama, prozirnoj ili prekratkoj majici, jer u školi rade profesori koji su stariji od njih i koje trebaju poštivati na sve načine. S druge strane, učenici slobodnijeg stila odijevanja, navode kako živimo u demokratskom društvu i kako svtako treba imati slobodu mišljenja, stila odijevanja, kao i svega ostalog, piše Avaz.

Odgovornost roditelja

Neki roditelji opet smatraju kako apsolutno svaki ravnatelj i nastavnik može poslati učenika kući ako je neprikladno odjeven, ali da roditelj ne smije dozvoliti da dijete ima isti stil odijevanja i za školu i za izlaske.