BH novinari traže javnu ispriku novinaru i dopisnicima FTV-a i BHRT-a

novinari, isprika, društvo novinara, Bosna i Hercegovina, novinari, umbrella, istraživačko novinarstvo, Bosna i Hercegovina, udruga
Facebook

Odbor direktora BH novinara zahtijeva od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića „javnu ispriku novinaru Harunu Bošnjaku i dopisnicima FTV-a i BHRT-a i hitno povlačenje neistina i uvreda koje je izrekla televizija N1“.

U priopćenju za javnost Upravni odbor Udruženja novinara BiH osuđuje 'političke pritiske i klevetničke izjave gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, upućene protiv novinara - javnih dopisnika BHRT-a i FTV-a iz Informativno-tehničkog centra u Zenici'.

Gradonačelnik Kasumović rekao je da su dopisnici Zenice "visoki dužnosnici" u političkim strankama u emisiji "Dan uživo" televizije N1, a posebno je napao novinara Haruna Bošnjaka, opisujući ga kao "visokog člana SDA".

Bez ikakvih dokaza, gradonačelnik Kasumović optužio je javne servise da "građane Zenice" drže u informativnom bloku i "gradske i lokalne vlasti" izvještavaju samo "na negativan način", navodi se.

Vijeće novinara BH ocjenjuje nedopuštenost davanja lažnih izjava o novinarima BHRT-a i FTV-a, kao i stalne pokušaje ograničavanja njihovog prava na slobodu izražavanja, uključujući brutalne pokušaje profesionalne diskvalifikacije Haruna Bošnjaka i drugih novinara Zenice, kritičnih prema postupcima gradske vlasti, s gradonačelnikom Kasumović na čelu.

"Politički pritisci na zeničke medije, miješanje u uređivačku politiku, pravljenje popisa "prihvatljivih" i "nepodobnih" novinara, smjene lokalne javne službe, uskraćivanje pristupa informacijama i javnim događajima samo su dio neprikladnih i nedemokratskih metoda suzbijanja medijskih sloboda u ovome. gradu, koji su od 2016. godine trajali neumorni žar i kontinuitet", navodi se u priopćenju.