Bh. Hrvati odlučuju o Mesićevom nasljedniku

Iz Državnog izbornog povjerenstva RH su nam rekli da je, prema rezultatima zadnjih izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru 2007., pravo glasa u BiH imalo 284.068 birača. Ovome valja dodati da, prema nekim procjenama,  pravo glasa ima još oko 100 tisuća birača iz cijele dijaspore, tako da se broj onih koji žive izvan RH, a koji biraju predsjednika te države može procijeniti na oko 400 do 450 tisuća.

Utrka između Bandića i Josipovića

Utrka za predsjednika Hrvatske već odavno se zahuktala, a svi kandidati, pa i oni koji su bili najveći protivnici glasovanja dijaspore, oslanjaju se na bh. glasove. Mnogi od njih uputili su izborne poruke u BiH i pokušat će pridobiti što veći broj glasova. Iako su pojedine hrvatske stranke do sada bile protiv glasovanja Hrvata u BiH na izborima u Hrvatskoj, sada se izgleda i ta situacija promijenila.
Iako je jasno da već godinama bh. državljani poklanjaju veći broj glasova kandidatima HDZ-a RH, ove godine i oni će imati jake protukandidate koji vuku korijene s ovih područja. Tako primjerice Milan Bandić najvjerojatnije očekuje ogroman broj glasova, ali i pobjedu u Hercegovini, kao i njegov protukandidat iz SDP-a Ivo Josipović, koji je jasno poručio da očekuje glasove iz BiH, kao i iz svih drugih zemalja u kojima žive hrvatski državljani. I Andrija Hebrang, kandidat HDZ-a za predsjednika Hrvatske, je bio jasan u stavu da je Hrvatska domovina Hrvata iz BiH. Za razliku od navedenih, neovisni kandidat za predsjednika Nadan Vidošević naveo je da neće voditi predizbornu kampanju u BiH, dok je HNS-ova kandidatkinja Vesna Pusić uzdržana po ovome pitanju. Ona do sada nije niti razmišljala posjetiti 11. izbornu jedinicu.
Međutim, ono što je zanimljivo kada su u pitanju glasači iz Bosne i Hercegovine jest činjenica da pravo glasa na izborima u Hrvatskoj ima i velik broj građana bošnjačke nacionalnosti, pogotovo iz Sarajeva i Tuzle, koji imaju državljanstvo Republike Hrvatske. Prema proizvoljnoj procjeni, trenutačno oko 80 tisuća Bošnjaka posjeduje hrvatske putovnice te će moći glasovati na izborima u RH. Za ovu populaciju izbori u RH nisu zanimljivi, te kandidati ni ne računaju na njihove glasove. Ipak, za sve koji računaju na potporu bh. Hrvata porazna je činjenica koju nam je ustupilo Državno izborno povjerenstvo RH, a koja kaže da je na zadnjim izborima za Hrvatski sabor 2007. glasovalo 82.229 birača, od njih blizu 300 tisuća.

Strah od dijaspore

Ono što stvara frustraciju kod bh. glasačkog tijela jest i mišljenje velikog broja Hrvata koji žive u Hrvatskoj, a koji smatraju da Hrvatima u BiH treba ukinuti pravo glasa, ali da niti jedna politička frakcija u toj državi nikada nije smogla snagu da pokrene ovo pitanje. Ovakvo mišljenje svakako je doprinijelo i do promjene mišljenja Hrvata u BiH, koji sve češće izjavljuju da im “domovina okreće leđa” i da im trebaju samo kada se glasuje. Ovo se djelomično potvrdilo i prilikom nedavne saborske rasprave o referendumu za pristupanje Hrvatske EU-u, kada je vladajuća koalicija željela zabraniti glasovanje izvan Hrvatske, poručivši da onaj tko želi glasovati treba doći u Hrvatsku. Prema mišljenju tamošnje javnosti, radi se o strahu HDZ-a od, kako su rekli, “euforične dijaspore”. “Kad vam trebaju, i mrtvi izlaze iz groba, a sada mrtve duše uzvraćaju udarac”, poručila je oporba vladajućima.
Također, HNS-ova kandidatkinja za predsjednicu Vesni Pusić smatra da je neprihvatljivo da birači izvan Hrvatske glasuju na izborima za Sabor i Vladu, a da se njihov glas ne računa na referendumu za EU. Smatra da je Vlada takvim prijedlogom priznala da ima ozbiljnih problema s izbornim sustavom, dodavši da je na biračkim popisima između 400 i 900 tisuća osoba za koje je nemoguće utvrditi postoje li, a da
veliki broj tih osoba otpada na dijasporu, posebice BiH.
Izborna utrka u Hrvatskoj, po svemu sudeći, bit će veoma tijesna, a glasovi iz dijaspore, prije svega BiH, mogu odlučiti tko će biti pobjednik.

Nepravilnosti

Na prošlim izborima za Hrvatski sabor, prije četiri godine, u BiH su zabilježene različite nepravilnosti. Po tvrdnjama hrvatske udruge GONG, čak je bilo slučajeva da se glasovalo umjesto umrlih. Zabilježeno je i više slučajeva dvostrukog glasovanja.
Prema podacima GONG-a na hrvatskim parlamentarnim izborima 2003. u inozemstvu je glasovalo skoro 70.000 hrvatskih državljana, od čega 55.000 u BiH, gdje inače živi oko 270.000 Hrvata. No, osim pitanja trebaju li Hrvati u BiH glasovati, postoji i pitanje nadzora njihova glasovanja. Na prošlim predsjedničkim izborima GONG je utvrdio pojavu ”mrtvih duša“ i krađu glasova u Čapljini i Orašju, te podigao prijavu.

Dnevni list: Vanja Bjelica