Bh državljani od 1.siječnja mogu lakše do posla u Njemačkoj

radnici
radnici
...deficitarnih, nego svi koji pronađu poslodavca voljnog da ih zaposli, pišu Nezavisne novine.

Od 1. siječnja, naime, Njemačka je ublažila zakonske uvjete za pristup njemačkom tržištu rada za državljane Bosne i Hercegovine.

Ipak, sa druge strane upućeni upozoravaju kako ovo ne znači da će svi koji apliciraju odmah i dobiti posao.

Dobra prilika za nezaposlene

"Ovo je odraz potreba na tržištu rada Njemačke i njihove potrebe za radnicima. Opet, koliko god je olakšano, i dalje nije jednostavno doći do posla. Najveća razlika je u tome što po novim kriterijima šansu imaju i osobe koje nisu na toj takozvanoj bijeloj listi deficitarnih zanimanja", rekao je Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Kako kaže, svakome je i dalje potreban poslodavac koji daje sve garancije, upražnjeno radno mjesto, pa radna dozvola, kao i znanje njemačkog jezika.

"Prvo se moraju stvoriti uvjeti da u određenoj pokrajini ili gradu nedostaje čovjek određenog profila, pa da nikog od njihovih građana nema na zavodu ili ako ima da ne želi da radi taj posao zbog slabe plaće ili teških uvjeta i tek onda može doći do zaposlenja", rekao je Pupić i istakao kako su se prije susretali sa situacijama da osobe pronađu posao i poslodavca koji je bio spreman da ih primi, ali da ne dobiju radnu dozvolu zbog toga što njihovo zanimanje nije na listi deficitarnih.

Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH, kazao je kako je ovo dobra prilika za osobe bez zaposlenja.

Zanimanja koja se traže

"Pored proširenja na sva zanimanja, dodatnu prednost imaju oni koji su nekada prije već legalno boravili na tlu Njemačke. Također, postoji i mogućnost da jedan od supružnika koji je tamo dovede partnera bez obzira na to da li ovaj ima osiguran posao, naravno ukoliko garantira da ga svojim primanjem može izdržavati i da ima osiguran smještaj", kazao je Sejdić i istakao da se u zemljama EU svi građani članica gledaju ravnopravno, tako da Nijemac pri zapošljavanju nema prednost u svojoj državi u odnosu na bilo kog drugog državljanina EU, što sa bh. građanima, nažalost, nije slučaj.

Kao i do sada, određena zanimanja su poželjnija, a tu prije svega spadaju liječnici i ostalo medicinsko osoblje, inženjeri, određene vrste majstora, pretežno građevine i struje, strojari, serviseri rashladnih uređaja i njega starih osoba.

Sejdić je istakao podatak kako samo jednoj od regija u Njemačkoj trenutno nedostaje 8.000 medicinskih radnika, navode Nezavisne novine.

Dragan Malinović, koji već treću godinu odlazi u Njemačku na privremeni rad po tri mjeseca, kaže kako u ovome vidi nadu da će se negdje otvoriti mjesto za njega kako bi mogao legalno boraviti i raditi u Njemačkoj, navode Nezavisne novine.

"Radim na 'baušteli', ali to je sve bez prijave, pa tako dan-dva pred istek tri mjeseca od ulaska u zemlju idem kući. Onda tri provedem kući pa opet za Njemačku. Naporno je i nije sigurno, tako da se nadam da ću sada uspjeti naći posao i dobiti dozvolu", rekao je on.