Bezvizni režim: Sve što trebate znati prije puta u Europu

Da ne bi bilo zloupotreba novih pravila putovanja bez viza, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pokrenulo je jednomjesečnu informativnu kampanju, kako bi građanima naše zemlje prenijelo sve ključne informacije o putovanju bez viza u zemlje članice Europske unije, koje će biti moguće od 15. prosinca.

U okviru informativne kampanje, svaki građanin će uz novu, biometrijsku putovnicu dobiti informativni materijal sa osnovnim informacijama o zemljama u koje može putovati bez vize, o maksimalno dozvoljenoj dužini boravka i sličnim detaljima.

Također, na svim mjestima u BiH na kojima se izdaju putovnice, bit će postavljeni informativni plakati sa podacima o putovanju bez viza, koji će u uredima za izdavanje putovnica ostati i nakon što, zajedno s putovnicama, budu podijeljeni informativni leci.

Konačno, građani će sve informacije tokom jednomjesečne kampanje moći dobiti i na internet stranicama Ministarstva sigurnosti i Delegacije Europske unije u BiH, kao i na stranicama veleposlanstava europskih država, te na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U okviru kampanje, Ministarstvo sigurnosti će 22. studenog građanima ključne informacije prenijeti i putem medija, prvenstveno radija i televizije, 29. studenog u dnevnim novinama, a 15. prosinca će informativni leci biti distribuirani u dnevnim novinama.

Da bi građani bili što bolje informirani o uvjetima putovanja bez viza, donosimo odgovore na neka od glavnih pitanja u vezi sa liberalizacijom viznog režima.

U koje zemlje građani BiH mogu putovati bez vize?

Zemlje Schengena i Europske unije u koje je moguće putovati bez vize su:

Austrija, Belgija, Bugarska, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Nizozemska, Island , Italija, Kipar, Letonija (Latvija), Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska.

Šta je Schengen zona?

Schengen zona obuhvata zemlje potpisnice Šengenskog ugovora. Po Šengenskom ugovoru, potpisanom 1985. godine, državljani države potpisnice mogu se slobodno kretati u bilo kojoj drugoj državi potpisnici ne pokazujući bilo kakav dokument na granici (putovnica, osobna iskaznica). Cilj ugovora je bio ukinuti i harmonizirati granične prijelaze između zemalja potpisnica, što je i urađeno, pa unutar Europske unije nema graničnih prijelaza između zemalja potpisnica.

Mogu li putovati bez vize s putovnicom koja nije biometrijska?

Ne. Ako posjedujete staru putovnicu, i dalje možete nakon 15. prosinca 2010. godine putovati s njom, ali vam je za ulazak u zemlju Schengen zone u koju putujete potrebna viza.

Kako da znam je li je moja putovnica biometrijska?

Biometrijske putovnice se izdaju u BiH od 15. listopada 2009. godine. Provjerite ima li Vaša putovnica "cip" simbol na prednjoj korici. Ukoliko ima, to je biometrijski pasoš i s njim ćete moći putovati u navedene zemlje bez vize.

Kakva je razlika između biometrijske i stare putovnice?

Biometrijska ili elektronska putovnica Bosne i Hercegovine sadrži elemente zaštite od krivotvorenja i elektronski čip pomoću kojeg je moguća provjera identiteta na osnovu fizioloških karakteristika osobe koja je podvrgnuta nekoj kontroli. Podaci o nositelju putovnice pohranjeni su u ugrađeni beskontaktni čip. Taj čip je elektronski personaliziran sa biometrijskim podacima vlasnika (fotografija, potpis, otisci prstiju).

Koliko dugo mogu bez vize boraviti u zemljama Europske unije?

Bezvizni režim omogućava građanima BiH da u zemljama Schengen zone provedu najviše 90 dana tokom šest mjeseci, bez obzira na to radi li se o poslovnom putovanju, usavršavanju ili turističkoj posjeti.
Šestomjesečni periodi računaju se od dana prvog ulaska u zemlje Šengena. Naprimjer, ukoliko je vaš prvi ulazak bio 1. veljače, onda možete, tokom narednih šest mjeseci, sve do 31. srpnja, provesti ukupno 90 dana u zemljama Šengena.
Ovih 90 dana možete iskoristiti tijekom jednog posjeta ili u sklopu više putovanja, ali je bitno voditi računa o broju dana koje ste proveli u zemljama Schengena. Važno je da nakon 90 dana boravka obavezno napustite zonu Schengena sve dok ne prođe period od šest mjeseci od vašeg prvog ulaska. Kada tih šest mjeseci prođe, tada za vas počinje naredni šestomjesečni ciklus u kojem ponovo možete provesti 90 dana u zemljama Schengen zone.

Mogu li živjeti i raditi u šengenskim zemljama?

Ne. Nova pravila važe samo za kraće posjete. Boravak bez vize duži od 90 dana ilegalan je i može rezultirati trajnom zabranom ulaska u zemlje Schengena. Samo uz odgovarajuću dugoročnu vizu, boravišnu ili radnu dozvolu moguće je trajno boraviti u nekoj od zemalja Schengena. Dakle, ako želite boraviti u zemljama Schengena duže od 90 dana u periodu od šest mjeseci, naprimjer zbog studiranja ili zaposlenja, morate regulirati boravak po pravilima o kretanju i boravku stranaca države u kojoj hoćete boraviti duže od 90 dana. Jer "bijela" šengenska lista ne podrazumijeva dobijanje dozvole za duži boravak. Te dozvole su regulirane vizom tipa "D".

Mogu li podnijeti zahtjev za azil u nekoj od zemalja Europske unije?

Ne. Zahtjevi za azil u zemljama Europske unije neće se uopšte razmatrati i ovakve vrste zahtjeva će predstavljati problem i za građane i za BiH. Treba znati da bezvizni režim, u slučaju remećenja, može privremeno biti ukinut.

Postoje li još neki uvjeti za ulazak u zemlje Šengena bez vize?

Osim što građanin treba posjedovati biometrijsku putovnicu i poštivati ograničenja u dužini boravka, ne postoje drugi posebni uvjeti za ulazak u zemlje Šengena. Opći uvjeti za ulazak u zemlje Šengena za građane koji nisu državljani Europske unije ostaju na snazi, tako da pojedinačne granične službe mogu od vas zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u toj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjesti. Također, granične službe imaju pravo odbiti ulazak onim građanima za koje smatraju da su prijetnja javnom redu, zdravlju ili međunarodnoj sigurnosti.

Švicarska, Island i Norveška nisu članice EU a Bugarska, Rumunjska i Cipar nisu dio Šengen zone?

Švicarska, Island i Norveška nisu članice EU, ali provode šengenska pravila o ukidanju granica. Bugarska, Rumunjska i Cipar, formalno još nisu dio šengenskog prostora, jer nisu u potpunosti ispunile uvjete, ali poštuju i provode odluke EU. Dakle, bez viza je moguće putovati u sve navedene zemlje. Vize neće biti potrebne ni za Lihtenštajn, zemlju koja se, iako nije članica EU, izjasnila za priključenje šengenskom prostoru, ali još nije ispunila uvjete za to. De fakto, putovanje bez viza uključuje i tri europske mikro-države Monako, San Marino i Vatikan.

Zašto nema Velike Britanije i Irske?

Građani Bosne i Hercegovine i dalje će trebati vize za ulazak u Veliku Britaniju i Irsku, jer su ove dvije zemlje izvan Schengen zone.

blin magazin