Bez sankcija nema borbe protiv korupcije

Do razine pune implementacije 2013. mnogo toga se mora se nadoknaditi, piše Radio Slobodna Europa. U strategiji su navedeni opći cijevi da se uspostavi jedan učinkovit sustav za koordiniranje vlasti u BiH usmjerenih na borbu protiv korupcije i posebno izgraditi kapacitete i tijela za borbu protiv korupcije na svim razinama", navodi Lisak.

Prema istraživanjima relevantnih međunarodnih organizacija, BiH je i dalje najkorumpiraniia zemlja u regiji. Poseban problem predstavlja politička korupcija. Emir Đikić, iz Transparency International BiH, upozorava kako je sam izbor čelnika antikorupcijske agencije, koji je završen političkim dogovorom, a ne prijedlogom mjerodavne komisije, najbolji pokazatelj kako će Agencija, zapravo, raditi.

"Ako su odlučili da idu političkim dogovorom, onda su to mogli uraditi prvi ili drugi dan. Nadam se da griješimo, ali smatramo da će biti podložna političkim utjecajima", tvrdi Đikić za RSE. Predsjednik Udruženje građana "Tender", koje se bavi istraživanjem koruptivnih radnji kod javnih nabava, Bajko Kecman upozorava kako Agencjja za prevenciju i koordinaciju borbe, kao što joj i ime kaže, nema mogućnost sankcije.

Zbog toga mnogo ne očekuje od njezinog rada. A koruptivnih radnji, posebno po pitanju javnih nabava, ima i previše. Kecman za RSE podsjeća na 1831 žalbu Uredu za žalbe Parlamenta BiH, od kojih je više od 1100 riješeno u korist ponuđača. Pa ipak nijedan nije obeštećen, niti je bilo tko kažijjen.

Na problem sankcije nedavno je upozorila i predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić kazavši kako pravosuđe u BiH uglavnom ne prati slučajeve sukoba interesa pojedinih političara za koje postoji osnovana sumira da su koruptivne naravi.