Bez reforme mirovinskog sustava FBiH današnjim radnicima prijeti siromaštvo

mirovine, ožujak, mirovine, mirovine, reforme, mirovinski sustav, umirovljenici
Kako ističu iz Svjetske banke Strategija se kvalitetom svoje dijagnostike i prognostike može usporediti sa onima u drugim zemljama.

Strategija identificira najveće probleme mirovinskog sustava FBiH - od onih sustavskog karaktera kao što su starenje stanovništva, niska stopa aktivnosti radno sposobnih, visoka nezaposlenost, siva ekonomija, i problemi s naplatom doprinosa - do onih koje stvara sam mirovinski sustav - kao što su najranije moguće umirovljenje s napunjenim stažom, umirovljenje do čak pet godina ranije od pune dobne granice, neadekvatno usklađivanje osnovice za određivanje mirovine, usklađivanje mirovina s koeficijentom koji ovisi o prihodima, labavi uvjeti za invalidsku mirovinu, oniteljska mirovina za udovice već s 45 godina života, mnoštvo mirovina po posebnim propisima i s beneficiranim radnim stažem, i još neki - navode iz Svjetske banke.

Strategija pokazuje, kako dodaju, da bi u uvjetima starenja i niske radne aktivnosti - što su uvjeti koji dominiraju u zemlji - posljedice na ionako niske iznose mirovine bile vrlo loše, ako se zadrži princip fiskalnog koeficijenta za uravnoteženje i ništa ne drugo ne napravi.

Prema tom scenariju, u idućih 30 godina prosječna mirovina pala bi s današnjih 48 posto plaće na pola - oko 24 posto prosječne plaće, a broj umirovljenika bio bi 50 posto veći od broja osiguranika.

Da bi se izbjegao rizik siromaštva budućih umirovljenika i stabilizirao sustav treba djelovati bez odgode reformom mirovinskog sustava, ali i mjerama za aktivaciju tržišta rada i mjerama za smanjenje sive ekonomije i financijske nediscipline, upozoravaju iz Svjetske banke.

Strategija predlaže paket mjera za unaprjeđenje sustava, sprječavanje erozije mirovina i dovođenje njihovog iznosa u čvršću vezu s uplaćenim doprinosima.

Te predviđene mjere imaju za cilj uvođenje formule za mirovine proporcionalne doprinosima, kraće razdoblje za prijevremeno umirovljenje s većim odbitkom za svaku godinu, konvergenciju posebnih mirovina općima, te čvršći kriteriji za invalidsku i obiteljsku mirovinu.

Bilo bi dobro da primjena ovih mjera počne i prije od Strategijom predviđene 2015. godine. Na novom zakonu o mirovinskog osiguranju i detaljnom definiranju mjera trebalo bi početi raditi odmah nakon usvajanja Strategije, rečeno je Feni u Uredu Svjetske banke u BiH.

Fena