Bez posla u BiH 462.000 mladih

trazim posao
To, praktično, znači da mladi čine više od 60 posto od ukupno nezaposlenih u našoj zemlji, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih čak 77 posto njih želi napustiti BiH, piše avaz.ba.

Rodbinske veze
Među njima je i Refik Selimović, koji nakon završenog fakulteta već pet godina pokušava naći posao.

- Biti mlad u BiH je katastrofa. Nemaš nikakva prava i ne možeš naći posao. Mladi se danas, nažalost, druže u redovima po biroima, a ne na dernecima. Žalosno je da je demografska slika takva da je više od 150.000 mladih otišlo iz ove države - kaže Selimović, koji planira napustiti BiH čim mu se ukaže prilika za bilo kakvim poslom.

Većina mladih u BiH, poput Refika, smatra da se do uspjeha u našoj zemlji ne dolazi napornim radom, već pomoću stranačke knjižice i rodbinskih veza.

- Kod nas je poznato da, ako je neko od tvojih rođaka u SDA ili SDP-u, dobit ćeš posao u "Elektroprivredi BiH", "BH Telecomu" ili u nekoj državnoj službi. Ako nije, onda ćeš na birou provesti po nekoliko godina - kaže Selimović.

S njim se slaže i Rusmir Pobrić iz Instituta za razvoj mladih KULT, koji je kazao da su istraživanja koja je proveo ovaj institut pokazala da mladi smatraju da je BiH zemlja korupcije i nepotizma.

- Posebno pri zapošljavanju u javnu upravu mladi ne mogu dobiti posao. Ne primaju se sposobni, nego podobni, a kao rezultat toga imamo nekvalitetnu javnu uslugu. Najsposobniji koji apliciraju za te poslove ne ulaze u javni aparat koji treba upravljati državom, nego ulaze manje sposobni, pa imamo lošu zdravstvenu uslugu, obrazovni sistem... Nažalost, ovo nije zemlja jednakih mogućnosti - kaže Pobrić.

Crne statistike
Crne statistike pokazuju da je, od ukupnog broja nezaposlenih mladih, njih 13,4 posto bez posla manje od 12 mjeseci, dok je polovina nezaposlena duže od dvije godine.

Također, poražavajući su podaci i da mladi koji nisu nastavili obrazovanje nakon završene osnovne škole imaju najveći udio u siromašnoj populaciji, njih čak 57 posto.

U koliko su teškom položaju mladi, pokazuje i činjenica da tek pet posto omladine živi u vlastitim stanovima, a 23 posto njih živi u domaćinstvima s primanjima nižim od 1.000 KM

Raste broj nezaposlenih
Prema podacima KULT-a, koji su rađeni krajem 2013., devet posto mladih već je napravilo korake kako bi napustili BiH zauvijek, odnosno 50.000 mladih pokušava napustiti zemlju.

- Stopa nezaposlenosti među mladima iznosi oko 67 posto, što je za približno devet posto više nego 2008. Također, kada je u pitanju obim odlaska mladih iz zemlje, on se krajem prošle godine u odnosu na 2008. povećao za deset posto - kazao je Pobrić

Trećina mladih prerano napušta obrazovanje, većinom iz finansijskih razloga, a 88 posto mladih ne prima nikakvu stipendiju, navodi se u istraživanju Instituta za razvoj mladih KULT.

777.000 mladih živi u BiH
67 posto mladih je bez posla
150.000 mladih napustilo zemlju
77 posto mladih želi ići iz BiH
88 posto mladih ne prima stipendije