Bez glasova bošnjačkih izaslanika usvojena Deklaracija o Pelješkom mostu

most pelješac
... usvojili su danas Deklaraciju o pitanju Pelješkog mosta koju je uime Kluba Srba predložio Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) nakon pauze u zasjedanju Doma, uz obrazloženje da ona objedinjuje sve diskusije izaslanika.

Ova deklaracija odgovor je na deklaraciju Zastupničkog doma koja se odnosi na problematiku izgradnje mosta kopno-Pelješac i neka druga pitanja u odnosima BiH i Republike Hrvatske kao i odnose BiH i Europske unije.

U novousvojenoj deklaraciji Doma naroda stoji da je članom IV Ustava BiH propisano da se PSBiH sastoji od dva doma te da Dom naroda ne dovodeći u pitanje pravo Zastupničkog doma za donošenje deklaracija i drugih akata, ističe da Deklaracija Zastupničkog doma nije razmatrana i nije zauzet stav na Domu naroda PSBiH.

- Dom naroda ističe da Deklaracija koju je usvojio Zastupnički dom bez stava Doma naroda ima značaj samo Deklaracije Zastupničkog doma, a ne Parlamentarne skupštine. Dom naroda ovu Deklaraciju dostavlja Predsjedništvu, Vijeću ministara i nadležnim tijelima Hrvatske i EU. Deklaracija stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenom glasniku - stoji u deklaraciji koju je usvojio Dom naroda.

Nović je još naveo da se danas vodila rasprava o vrlo značajnoj temi, ali da Deklaracija koju je predložio Klub Hrvata, u kojoj se, između ostaloga, govori o kršenju Ustava te tvrdi da Deklaracija Zastupničkog doma ne predstavlja službeni stav PSBiH, ne bi bila prihvatljiva za sve.

- U Klubu smo pokušali ponuditi tekst deklaracije kako bismo izbjegli sve što je bilo u raspravi, da ne osporavamo Zastupničkom domu suvereno pravo da usvaja stavove i donosi deklaracije, ali i da mi ne budemo tumači Ustava BiH - pojasnio je Nović.

Predsjedatelj Doma iz Kluba Hrvata Bariša Čolak zatražio je da se u deklaraciju uvrsti još i to da Deklaracija Zastupničkog doma nema pravne posljedice, ali to Nović, uime Kluba Srba, nije prihvatio ocjenivši da ovaj dom nije mjerodavan da govori o tome šta proizvodi pravne posljedice.

Prethodno je, također bez glasova Kluba Bošnjaka, k znanju primljena Informacija o usvojenoj Deklaraciji Zastupničkog doma koja se tiče izgradnje Pelješkog mosta.

FENA