Bevanda: Neće mi zapovjedati tzv. zapovjednik Civilne zaštite iz Federacije

Predsjedatelj Vijeća ministara odmah nakon potvrde ekspresno je za danas sazvao novu sjednicu Vijeća ministara na kojoj će ključna točka biti proračun. Da bi stigao na vrijeme u Sarajevo, jučer je krenuo "bob stazom" iz Mostara preko Jablanice do Sarajeva.

Jeste li zadovoljni angažiranjem sviju u državi oko rješavanja elementarne nepogode, s obzirom na to da postoji neka opća ocjena u javnosti da je koordinacija više razina vlasti bila slaba?

U državi malo toga funkcionira normalno, i to je moje osobno gledanje. Logično je da je ovo vijest broj jedan, ne samo u BiH, nego i u Europi. No, percepcija u javnosti i ono što se predstavlja iz medija po meni ne odgovara često pravoj istini. Bio sam svjedok u Mostaru, koji je mediteranski grad i koji nema kapacitete da se suprotstavi elementarnoj nepogodi, da su nadljudskim naporima gradske i županijske vlasti činile sve da se stanje popravi. No, u medijima je sve izgledalo drukčije, i to je ponovno bio grad slučaj.

Ali ne možete reći da je stanje bilo med i mlijeko?!

Da nije neodgovornih vozača i nepoštivanja zabrane prometovanja i gradskih šminkera koji se vozikaju gradskim prometnicama, moglo bi se reći da je ovo što je urađeno izvan svakih mojih očekivanja. Mi nismo imali ni dovoljan broj lopata. Ovo se dogodi jednom u stotinu godina u ovom dijelu. Što se tiče same koordinacije, ona ipak najviše ovisi o ljudima. Mogu vam reći kako me je jedno 20 puta zvao premijer RS-a gospodin Džombić i da je tražio da županijske službe pomognu oko probijanja prometnica ono što je formalno u Republici Srpskoj. A onda smo svjedoci da se sadašnji navodni zapovjednik Civilne zaštite Federacije vrati iz Amerike i kaže da su gradske i županijske vlasti zatajile. U svim općinama, izuzev Neuma gdje se dogodio pad dalekovoda, a na što se nije moglo utjecati, nastojalo se maksimalno olakšati život. No, u svakom slučaju potrebna nam je koordinacija, ali je bilo i puno primjera solidarnosti i suradnje. Da se može više, može se. Ali što bi trebali, Mostar opremiti kao Zagreb s ralicama i čekati 50 godina da se ovo ponovi.

Ali može se razmišljati o poplavama na što je pozvao i premijer Džombić?!

Ovdje je važno da koordinirano postupaju sve države u regiji koje bi se mogle naći na udaru. Isto neću prihvatiti da mi daje zadaće takozvani zapovjednik Civilne zaštite iz Federacije.

Izvor: Večernji list