Bespravno izgrađeni objekti moći će se privremeno priključiti na električnu mrežu

struja radovi
Tehničke izmjene

Jedna od novina je da operator distributivnog sustava može na distributivnu mrežu privremeno priključiti bespravno izgrađene objekte. Uvjet za to je uvjerenje organa uprave nadležnog za izdavanje građevinske dozvole da li je izgrađeni objekat na području gdje nisu doneseni planski dokumenti i je li u postupku legalizacije. Ako je objekt izgrađen na nepropisnom rastojanju, bez saglasnosti elektroenergetskog subjekta, on je dužan od vlasnika objekta zahtijevati da u određenom roku poduzme aktivnosti na izmještanju ili tehničkim izmjenama objekta i o tome obavijestiti nadležni organ lokalne uprave. Ako vlasnik to ne učini, elektroenergetski subjekt je dužan od nadležnog organa lokalne uprave zahtijevati uklanjanje objekta.

Razlozi za izmjene i dopune sadržani su u presudi Ustavnog suda FBiH od 7.10.2015., kojim je utvrđeno da pojedini članovi Zakona o električnoj energiji povrjeđuju pravo na lokalnu samoupravu općina Novo Sarajevo i Konjic. Federalna vlada je utvrdila Prijedlog zakona o hemikalijama, koji uređuje klasifikaciju, pakiranje i obilježavanje opasnih kemikalija, razmjenu podataka o kemikalijama kroz sigurnosno-tehnički list, integralni inventar kemikalija proizvedenih i uvezenih, dobru laboratorijsku praksa, ograničenja i zabrane supstanci koje izazivaju zabrinutost.

Također su propisani uvjeti za uvoz i izvoz kemikalija za koje je nužan postupak prethodne suglasnosti, donošenje odobrenja za proizvodnju, stavljanje na tržište i korištenje opasnih hemikalija i njihovo sistematsko praćenje, stavljanje na tržište deterdženata, nadzor i druga pitanja od značaja za sigurno upravljanje kemikalijama.

Kako prenosi Večernji list, Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici donijela je Uredbu koja propisuje oznake i značke, uniforme, boje i dijelove uniformi, službena zvanja i uvjete za njihovo sticanje i oznake službenih zvanja pripadnika zatvorske policije - straže. Također, Uredbom su propisani boja, oznaka i oprema vozila federalnih ustanova za izvršenje kazne zatvora. Kako je precizirano, službenik straže je pri obavljanju službenih poslova dužan nositiuniformu, a samo izuzetno i u slučajevima predviđenim zakonom i podzakonskim propisima, može nositi civilno odijelo.

Imenovanja

Donošenjem ove, izvan snage je stavljena Uredba o oznaci i znački, uniformi, službenim zvanjima i oznakama zatvorske policije - straže i boji i oznaci vozila federalnih ustanova za izvršenje kazne zatvora iz 1999. Kao opunomoćenike za učešće u radu i odlučivanju skupštinama javnih preduzeća Vlada FBiH je ovlastila Ernesta Đonku (BH Pošta d.o.o. Sarajevo) i Kenana Osmanagića (JP HP d.o.o.Mostar).

Vlada je izmijenila Odluku o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru Razvojne banke FBiH za imenovanje vršilaca dužnosti izvršnih direkotra, te na ove dužnosti imenovala Dalibora Milinkovića (v.d. izvršnog direktora za projekte i razvoj), Mersihu Slipičević (v.d. izvršnog direktora za upravljanje rizicima) i Seniju Bubić (v.d. izvršnog direktora za podršku poslovanju).