Beskorisna vojska BiH smanjuje broj vojnika za 3.000?

Dokument je rezultat rada od godinu i pol dana, a pregled će uskoro biti upućen institucijama BiH na usvajanje, rekao je izvor blizak ovom listu koji je bio izravno uključen u izradu dokumenta.

Ovaj potez se dugo očekivao u javnosti BiH, budući da sadašnja struktura Oružanih snaga godišnje troši veliki novac, a učinak vojnika je slabo vidljiv.

Za oko 330 milijuna KM, koliko iznosi godišnji proračun Oružanih snaga BiH, građani od vojske dobijaju poneku intervenciju u gašenju požara, pomoć u spašavanju poplava, dio deminiranog zemljišta i nekoliko kilometara lokalnih makadamskih puteva.

Zastupnica SNSD-a u parlamentu BiH i članica Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost u prošlom sazivu Dušanka Majkić ponovila je stav RS da je potrebno potupuno ukidanje vojske u BiH, ali budući da Bošnjaci o tome ne žele pričati, da je realnije u ovoj fazi smanjenje broja vojnika.

- Od reforme u Oružane snage BiH uložen je veliki novac, a zauzvrat smo samo dobili vojsku koja je neobučena, neopremljena i nesposobna za bilo kakve značajnije akcije, istaknula je Majkić.

Zamjenik ministra obrane BiH Živko Marjanac rekao je kako BiH nema vojnih prijetnji, ali da vojska i postoji da se ta prijetnja ne bi javila.

- Opredijelili smo se da imamo profesionalnu vojsku, takvu kakva jeste, s oko 10.000 vojnika, i da sudjelujemo u mirovnim operacijama, jer su se tijekom reforme odbrane svi u BiH usuglasili da se ide k NATO-u, kaže Marjanac, prenijela je Srna.