Belgija bi se raspala da ima ono što Hrvati doživljavaju u BiH

zastave
Stier i Picula su kao izaslanici Europskog parlamenta (SP) na više susreta u Washingtonu u predstavništvima EP-a i Europske unije objasnili pozicije Hrvatske kao nove članice te njezine politike prema jugoistočnoj Europi s posebnim naglaskom na BiH i položaj Hrvata.

"BiH je suočena s dvije prijetnje. Jedna je separatizam, o čemu nismo morali posebno govoriti u Washingtonu jer je to dobro poznato, a druga je centralizam. Objasnili smo zašto su centralističke i unitarističke snage jednako opasne za europski i euroatlantski put kao i separatističke", rekao je Stier iz Washingtona za Večernji list.

Po njegovim riječima, unitaristička politika se najviše odražava na položaj Hrvata, ali i BiH.

"Unitarizacija je opasna zbog toga što razbija koncept federalizma na kojima jedino FBiH, a i BiH mogu funkcionirati. Jedino tako se može prevenirati majorizacija jednoga naroda nad drugim. Jedino tako se može otvoriti put za jednu zemlju koja je višenacionalna da funkcionira po europskim standardima", objasnio je Stier.

Plastično je to objasnio i s pregovorima oko izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda, navodeći da bošnjačke stranke nisu pokazale spremnost odustati od manipuliranja s izborom Hrvata u vlast.

"Jedna zemlja s tri konstitutivna naroda i koja želi jednakost sva tri naroda i svih građana jedino na načelima federalizma može uspješno funkcionirati. To negiraju snage centralizma koje su se pokazale i nakon sastanaka s predstavnicima EK. Iako su načelno prihvatili točke o tome iz Bruxellesa, čim su se vratile u Sarajevo vidjeli smo da su to počele minirati. Ta opstrukcija očito opet zatvara put BiH prema EU", istaknuo je Stier.

Situaciju u BiH su sugovornicima u Washingtonu usporedili s Belgijom.

"U Belgiji im ne pada na pamet da 60 posto Flamanaca bira predstavnike Valonaca kojih ima manje iako je to matematički moguće učiniti. To oni ne čine jer bi to bio kraj Belgije. Upravo to se događa danas u FBiH gdje jedan narod drugome bira predstavnike, i to je ključni problem", istaknuo je.

Njegov kolega Picula je naveo kako problem BiH nije u decentralizaciji, nego da je to nepoštovanje demokracije.

Moderator susreta u Washingtonu bio je Edward Joseph iz JHU, nekadašnji visoki dužnosnik međunarodne zajednice u BiH i u regiji koji je zajednički nastup Picule i Stiera ocijenio znakovitim.