Bašić: Najtvrđi orah dva HDZ-a, jedini ih hoće u vlast, drugi neće

Nakon dvosatnog sastanka pred novinare je izašao privremeni predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Adnan Bašić i kazao da, nažalost, nisu postignuti rezultati koje je očekivao.

"Nije postignut nikakav dogovor o nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma. Zbog toga je moj zaključak na kraju ovog sastanka bio da kao privremeni predsjedavajući neću više sazivati ni predstavnike ni predsjednike stranaka nego sam ih zamolio da sve svoje konsultacije, razgovore obavljaju između sebe, a mene kao predsjedavajućeg i ovaj parlament obavijeste kada postignu potrebnu parlamentarnu većinu", kazao je Bašić.

Oni su, dodao je, ovaj zaključak prihvatili i od sada će između sebe pokušati razriješiti mnoge dvojbe.

"Samo vam mogu reći da je 'najtvrđi orah' ipak problem s dva HDZ-a. Jedni ga hoće u vlast, drugi ga neće u vlast", kazao je Bašić, dodajući da je to jedna gruba konstatacija nakon svega ovoga.

Na novinarsko pitanje tko hoće HDZ-ove u vlasti, a tko neće, Bašić je odgovorio da to treba pitati političke čelnike.

"Dobro znate da su stvorene ove grupacije. Imate predstavnike iz RS-a koji podržavaju dva HDZ-a da trebaju ući u vlast i da participiraju u vlasti, i imate grupu okupljenu oko platforme koja to na neki način ipak ne prihvaća. Ostalo pitajte njih. Ja sam samo predsjedavao ovim sastankom", kazao je Bašić.

Na pitanje je li problem bilo kakvo učešće u vlasti ili pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara, Bašić je kazao da je bilo razgovora o svemu - od kantona, preko Federacije, Zastupničkog doma... sve je bilo obuhvaćeno.

Današnjem sastanku koji je sazvao Bašić, nazočili su predsjednici SDA Sulejman Tihić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a 1990 Božo Ljubić, SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, HSP-a BiH Zvonko Jurišić, Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović, te predstavnici HDZ-a BiH, SBB-a BiH, PDP-a, DNZ-a BiH i DNS-a.

Fena