BANJA LUKA Zbog onemogućavanja proslave Nove godine grad tuži organizatore skupa “Pravda za Davida”

Pravda za Davida
RAS Srbija

Grad Banjaluka tužio je organizatore skupa “Pravda za Davida” koji je održan 30. prosinca 2018. godine, te u predloženoj presudi tražio 178.445 KM odštete zbog onemogućavanje proslave Nove godine.

Tuženi su omladinci Pavle Knažević, Bojana Gajanović i Anja Grubačić, koji su i podnijeli zahtjev za održavanje tadašnjeg skupa, za koje gradske vlasti tvrde da je uzrokovao milijunsku štetu jer je organiziran neposredno pred proslavu Nove godine zbog čega su manifestacije otkazane.

Iz Gradske uprave su nam rekli da je tužba najavljena još prošle godine, te da su u njoj objašnjeni svi detalji.

"Tužbu smo mogli podnijeti samo protiv onih koji su legitimirani kao organizatori, a ne protiv nekog drugog. Za sve navedeno postoje i pravni osnov za traženje štete", rečeno nam je u Gradskoj upravi.

S druge strane, tuženi organizatori razočarani su ovim potezom.

"Smatramo da mi, kao mlade osobe, imamo unutarnje porive da se borimo za vrijednosti u koje vjerujemo i pravdu koja pripada svakom čovjeku. Zbog tog razloga smatramo da je potpuno normalno da se u ovim godinama odlučimo na korak da prijavimo neki javni skup, pogotovo ako je u pitanju slučaj ubojstva mladog čovjeka koji je živio u ovom gradu", poručili su organizatori.

Dodaju kako su “svjedoci kako se mnoga gradska imovina troši i rasipa, a da se šteta nadoknađuje na ovaj način”.

Prvookrivljeni, i onaj koji je svoj potpis stavio na zahtjev za okupljanje 30. prosinca, Pavle Knežević kaže da su protest organizirali kao omladina Banja Luke, koja je htjela da podrži obitelj koja traži pravdu.