Baja: Jelavić mi je uništio život

Treći optuženik iz Hrvatske Dalibor Prgomet izjavio je da je znao za otmicu, ali da u njoj nije sudjelovao. Zanimljivost je da su se od uhićenja u travnju prošle godine pa sve do jučer svi optuženici branili šutnjom, a tek jučer su prvi put progovorili o otmici. Miličević je svojim iskazom pokušao pojasniti i opravdati čin otmice optuživši Jelavića da mu je uništio život naglasivši da je Jelavić bio upleten u ubojstvo Joze Leutara, nekadašnjeg zamjenika federalnog ministra policije čiji je ubojica i danas nepoznat.
- Moj motiv za otmicu nije bio novac. Jelavić mi je upropastio život. On je preko Ivana Andabaka kod mene naručio izradu eksplozivne naprave za ubojstvo zamjenika federalnog ministra policije Joze Leutara, s tim da mi nije rečeno za što će se koristiti taj eksploziv, rekao je Miličević prilikom iznošenja iskaza, potvrdio nam je njegov odvjetnik Branko Šerić.

Ubojstvo Joze Leutara

Kako nam je pojasnio odvjetnik Maria Miličevića Baje, na ročištu su trojica optuženika nakon priznanja krivnje iznosili svoju obranu. Pri iznošenju obrane upravo je Baja bio posebno detaljan.
- On je detaljno iznosio svoju obranu oko svih okolnosti u ovom slučaju te je naglasio kako mu za otmicu nije bio motiv novac nego da mu je Jelavić upropastio život, naglasio je Šerić.
Napomenuo je kako je Baja tijekom iskaza istaknuo da je Jelavić preko Ivana Andabaka kod njega naručio izradu eksplozivne naprave za ubojstvo zamjenika federalnog ministra policije Joze Leutara. Isto tako, za Jelavića je rekao da je bio upleten u brojne malverzacije, poput šverca droge i cigareta.
- Jadan je čovjek koji je na krvi hrvatskih branitelja gradio svoje bogatstvo, Miličevićeve su riječi.
- Baja je rekao kako mu je to tako preokrenulo život te se zbog toga odlučio na ovakav potez. Uostalom, da mu cilj nije bila financijska korist dovoljno govori podatak kako je tijekom puta prema BiH s otetim Jelavićem on odustao i vratio se u Zagreb. Dakle, on nema nikakve veze s novcem, to je sve tražio Ćurić, kazao je Šerić. Isto tako, u našoj zemlji Baju se optuživalo i za ratne zločine, za što je tijekom svog izlaganja također rekao kako nije kriv.
- Baja je rekao kako mu je žao zbog svega, ali je smatrao kako i Jelavić mora snositi svoju krivnju te ga je htio izručiti pravosudnim tijelima u BiH, navodi Šerić.

Iskaz Ante Jelavića

Baja je ispričao i da je o otmici Jelavića sa Ćurićem počeo razgovarati u siječnju prošle godine i da su svi sudjelovali u višemjesečnom praćenju Jelavića, osim njegovog sina Vlatka Miličevića, koji je trebao Jelavića ubaciti na zadnje sjedište automobila. Prije otmice imali su i jedan propali pokušaj, a izrazio je čuđenje što ih policija nije otkrila dok su prelazili granicu i pričali na mobitel.
Svoju obranu iznio je i Ćurić, izrazivši kajanje za organiziranje otmice Jelavića. Kazao je da mu se tijekom otmice nešto preokrenulo pa je Jelaviću rekao da će nastojati da sve dobro završi te mu je otkrio svoj identitet. Kasnije je morao otići iz kuće u blizini Rame, gdje je Jelavić bio zatočen, no ostavio mu je ključ od lisica. Jelavić je za to vrijeme pobjegao, a okrivljeni je rekao da mu nije jasno kako Jelavić nije primijetio ključ. Tijekom jučerašnjeg ročišta svjedočio je i sam Ante Jelavić, koji je ostao pri ranijem iskazu u kojem je opisao način bijega iz kuće u okolici Rame i ilegalni prelazak u Hrvatsku.
- Kada sam pobjegao iz kuće u kojoj sam bio zatočen nazvao sam prijatelje koji su me odvezli do granice koju sam prešao pješice, rekao je Jelavić. Također, za sve Bajine optužbe rekao je kako su neistinite.
- Nikada nisam imao veze s nekim ubojstvom, pa ni s ubojstvom Joze Leutara, kazao je Jelavić. Obrane su zatražile oslobađajuće ili što blaže presude. Slučaj koji je podigao mnogo prašine u bh. i hrvatskoj javnosti čini se vrlo brzo će završiti, ali jasno je kako će iznošenje obrane optuženika u ovom slučaju izazvati mnogo bure u idućem razdoblju u našoj zemlji.

Optuženici iz BiH

Optuženicima iz BiH Vlatku Miličeviću, Bajinom sinu, i Saši Savinoviću sudi se u odsutnosti. Za V. Miličevićem je raspisana tjeralica i određen mu je pritvor, što je preduvjet da bi mu se sudilo u odsutnosti. Što se tiče Savinovića, hrvatski mediji prenijeli su informaciju kako je njegov slučaj ustupljen BiH, ali Seda Đikić, iz Tužiteljstva HNŽ-a Konjic, kazao nam je kako nema nikakvih službenih informacija.
- Imao sam nekoliko razgovora s predstavnicima USKOK-a, ali za sada nema nikakvih službenih informacija oko eventualnog suđenja u našoj zemlji, tvrdi Đikić.

Piše: D. Bradvica/dnevni list