Avaz oštro na Tuđmana

tuđman kupres, Miroslav Tuđman, Miroslav Tuđman, predstavljanje, promocija knjige, knjiga

Očito je u kome je od svih kandidata Sarajevo prepoznalo opasnost. Dok se većina ostalih trudi kako što benignije izbjeći odgovor o Trećem entitetu, pa tako u Hercegovini govore jedno a u Sarajevu drugo odgovarajući na opetovana pitanja sarajevskih novinara kao da će ih oni birati a ne Hrvati u BiH Tuđman je u ponavljanju teze da BiH može opstati samo kao troentitetska država dovoljno iziritirao sarajevsko uho da ga već proglašavaju zločincem.

Treći entitet u šovinističkom Sarajevu politički je toliko sotonizirian da je pitanje opstanka BiH u prvom redu postalo pitanje uopće mogućeg dijaloga a kamo li konstruktivne rasprave o tome zašto je Treći entitet najbolje rješenje za BIH. Sve da famozni Treći i nije rješenje za BIH pitanje koje bi si hrvatska javnost trebala postaviti jest zašto se u uvjetima u kojima jedan narod najavljuje otcjepljenje , drugi prijeti unitarizacijom , trećem narodu zabranjuje da uopće iznosi vlastiti politički koncept.

Dakle za razliku od Mesića , koji je bio izuzetno štetan za interese BH Hrvata, Hrvatima u BIH treba predsjednik koji im u najmanju ruku neće sabotirati političke inicijative po nalogu Sarajeva. Treba nam predsjednik koji nužno i neće zagovarati Treći ali koji će biti u stanju reć - Pitanje unutarnjeg uređenja BIH je unutarnje pitanje te države te nije pristojno da se miješam u to, no svaki politički zahtjev hrvatskih stranaka u uvjetima kakvi su sada u BIH potpuno je legitiman sve dok ne dovodi u pitanje suverenost BIH. I to nam je sasvim dovoljno.

Upravo zato Tuđman je prepoznat kao prijetnja. Za sve ostale, budući da ih ne diraju ,  smatraju  da će biti kooperativni. 

Inače Hrvati u BiH ponovno pokazuju političku nedozrelost budući da veliku podršku još uvijek daju Bandiću koji je  više nego ostali, već dva puta, zanijekao Treći  u izjavama za Avaz i 60 minuta izjavama da to nije njegov koncept te da treba iscrpiti sve mogućnosti Daytona. Ako niste znali istu rečenicu svojevremeno je izjavio i Stipe Mesić.

Od ostalih kandidata Tuđman je jasno podržao ideju Trećeg i zanimljivo kandidat ljevice V.Pusić je jasno kazala da je dominantna hrvatska federalna jedinica preduvjet  unutarnjeg hrvatskog pluralizma. Vidošević je jučer izjavio da je za kantonizaciju BIH te Josipović da neće govoriti o Trećem jer je to unutarnje pitanje BIH kojim se sami trebaju baviti što je opet korektno. Bagarić je u izjavi za Avaz u Hebrangovo ime također negirao projekt Trećeg entiteta. Čeka se još izjava Dragana Primorca.