Autocestom 5C za dva sata od Sarajeva do mora!

...koncesiju za gradnju pojedinih dionica koridora 5C, prilika je koju ne bi trebalo propustiti, smatraju bh. građevinski stručnjaci.

Preuzeti znanje

Novinari su obišli jučer dionicu puta prema Tarčinu, na kojem je planirana gradnja koridora južno od Sarajeva, prema Mostaru, a za koju su navodno zainteresirani ovi građevinski divovi. Kako su kazali mještani, već sada skoro svaki dan stručnjaci "nešto mjere".

- Znamo da dionica počinje ovdje u Tarčinu. Tu će kroz brda ići tunel. Vjerujem da bi promet itekako bio ubrzan. Eto nas za dva sata na more. Ovako je sve sporo. Na tisuće krivina - kaže jedan od mještana.

Dolazak najvećih svjetskih tvrtki u BiH ubrzao bi gradnju koridora, smatra Ešref Gačanin, ravnatelj IPSA instituta Sarajevo.

- Njihov dolazak izuzetno je važan. Prvo što će naša poduzeća raditi s njima, a drugo što će preuzeti znanje od njih. Iskustvo koje "Bechtel" i "Enka" imaju vrlo je značajno - kaže Gačanin.

Prema njegovim riječima, radi se o konzorciju koji već ima jasan koncept gradnje u cijelom svijetu, a tiče se i načina financiranja.

- Oni su započeli gradnju autoceste u Hrvatskoj, znamo šta su uradili u Europi, SAD-u, Saudijskoj Arabiji, Albaniji, Kosovu. To je tim koji sigurno može pomoći da ubrzamo gradnju - smatra Gačanin.

On je ustvrdio da BiH ovu ponudu treba iskoristiti na optimalan način, u interesu naših izvodača radova.

- Država treba prihvatiti koncesiju, ali da koncesija bude na obostrano zadovoljstvo. Ne treba se BiH bojati takvog aranžmana. Ne treba zanemariti iskustva susjeda koji imaju više novca, bolji kreditni rejting od BiH, a prihvatili su koncesiju kao rješenje koje održava i donosi profit - rekao je Gačanin.

Već dolazili

Zanimljivo je da nije prvi put da se ime konzorcija "Bechtel-Enka" veže uz gradnju cesta u BiH. Oni su planirali još 2001. godine krenuti u gradnju autoceste. Čak su i predstavnici ove tvrtke, predvođeni potpredsjednikom Charlesom Redmanom, boravili u dvodnevnoj posjeti Sarajevu, ali nisu naišli na razumijevanje bh. vlasti.

Bijedić: Uspješna tvrtka

Ministar komunikacija i prometa Federacije BiH Enver Bijedić potvrdio je da su predstavnici tvrtke "Bechetl" i "Enka" razgovali sa bh. vlastima o mogućnosti suradnje na gradnji pojedinih dionica autoceste u našoj zemlji.

- Ja samo mogu reći da se radi o zaista velikoj i uspješnoj tvrtki te da se nadam da će ovdje graditi autocestu - kazao je Bijedić za Dnevni avaz.