Arman Jašarević: Bakir Izetbegović nam je ponudio: Skinite mi Leutara za 500.000 KM!

atentat na jozu leutara
atentat na jozu leutara
... 2002. godine u izdanju za BiH ekskluzivno objavila iskaze Armana Jašarevića iz Brčkog koje je, kao osumnjičeni za izvršenje ovog ni do danas rasvijetljenog atentata, dao 1999. godine tadašnjoj međunarodnoj policiji u BiH.

Sarajevski proces

„Slobodna Dalmacija" je tekst donijela pod naslovom: „Bakir Izetbegović nam je ponudio: Skinite mi Leutara za 500.000 KM!", a prenosi ga Dnevni avaz.

- Pravosudno-politička trakavica koja već godinu i pol traje pred sarajevskim Županijskim sudom, u kojoj se vodi proces protiv Hrvata osumnjičenih da su isplanirali i izvršili atentat na nekadašnjega doministra federalnog MUP-a Jozu Leutara, vjerojatno bi bila sasvim suvišna da su nadležni policijski i pravosudni organi ozbiljno shvatili sve što im je, još u studenom 1999. godine, ispričao brčanski kriminalac Arman Jašarević.

Sarajevski proces i sarajevski su mediji odavno proglasili lakrdijom, a slično mišljenje je, još krajem prošle godine, upravo u „Slobodnoj Dalmaciji", iznio i predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević.

Splitski list navodi kako je u posjedu i prvi put objavljuje tri opsežna iskaza Armana Jašarevića, koje je ovaj dao pripadnicima IPTF-a, SFOR-a i MUP-a Federacije BiH, a u svezi njemu poznatim činjenicama vezanima za atentat na Leutara.

Arman (Enesa) Jašarević, rođen 27. rujna 1971. godine u Brčkom, stigao je u stanicu IPTF-a u Tuzli 28. listopada 1999. godine, te odmah obavijestio nadležne da ima mnogo informacija o atentatu na Jozu Leutara. Odmah je odveden zapovjedniku tuzlanskoga Sektora IPTF-a, koji je kontaktirao Središnji ured u Sarajevu i o svemu informirao tadašnjeg komesara međunarodne policije u BiH.

Tajni sastanak

Službenicima IPTF-a Jašarević je odmah kazao kako nije izravno sudjelovao u atentatu, ali da je on bivši član skupine koja je atentat izvela te da je bio nazočan sastanku na kojem je atentat planiran.

Jašarević je toga dana kazao da su na sastanku sudjelovali Mahir Radžo, Fikret Kajević, Nijaz Nisko Karkelja, Ismet Bajramović Ćelo,  (Bajramović je u međuvremenu, zbog ubojstva, osuđen na dvadeset i dvije godine zatvora).

Prvi sastanak održan je u sarajevskom caffeu "Estrada", a, osim navedenih, bili su nazočni i stanoviti Atko i Aco, pripadnici Bajramovićeva osobnog osiguranja, te Mina, Bajramovićeva djevojka i tajnica - objavila je „Slobodna Dalmacija" 29. ožujka 2002. godine.

Izvor: Dnevni AVAZ