Arbour: BiH u opasnosti, Vlada F BiH nelegalna, Inzko mora ukinuti suspenziju odluka SIP-a

- Bosna se suočava sa svojom najvećom krizom od kraja rata 1995. godine. Legitimitet državnih institucija na udaru je sa svih strana, vjerujem da neće doći do erupcije nasilja, ali ako se ovakvi procesi nastave, to bi se moglo dogoditi već u bliskoj budućnosti - upozorava Arbur odmah na početku pisma.

Organizirati međunarodnu konferenciju o BiH

Ona, kako prenosi Dnevni avaz, ističe da u ICG-u procjenjuju da će se Srbi i Hrvati povući iz institucija BiH te poziva međunarodnu zajednicu da ne donosi ishitrene odluke.

- Umjesto toga, međunarodna zajednica i njeni saveznici u BiH trebaju zajednički razmotriti strategiju za budućnost BiH - predlaže Arbur.

Naglašava da je Federalna vlada nelegalna te da su bh. Hrvati na to odgovorili formiranjem Hrvatskog narodnog sabora. Referendum u RS ona je ocijenila kao provokativan. Također, osudila je i odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da suspendira odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o izboru čelnika FBiH i Vlade FBiH, kao i najave o ojačanom prisustvu EU u BiH, koje su doprinijele daljnjoj destabilizaciji zemlje.

Stoga je predložila održavanje međunarodne konferencije o BiH na visokoj razini, kako bi bio "definiran set prioriteta međunarodne politike na čvrstim temeljima".

Konferencija bi trebala biti održana već ovog mjeseca, u organizaciji Vijeća za vanjske poslove EU, i trebala bi donijeti potvrdu temeljnog daytonskog principa da je BiH jedna država s dva entiteta.

- Međunarodni sudionici konferencije trebali bi objaviti da entitet koji se želi otcijepiti od BiH neće dobiti diplomatsko priznanje niti pomoć. Vijeće za implementaciju mira (PIC) treba se obvezati da će ukloniti visokog predstavnika iz lokalne politike i smanjiti njegove aktivnosti, dati mu konkretne forme djelovanja i time pomoći ponovnoj izgradnji Ureda visokog predstavnika kao kredibilne institucije čiji je zadatak da bude neutralni arbitar i jamac mira. OHR treba izmjestiti iz BiH, možda u Beč ili Ženevu - piše u pismu Louise Arbour.

OHR treba izmjestiti iz BiH

PIC također treba odlučiti da će bonske ovlasti biti korištene samo u slučaju nužde, kada je izravno ugrožen mir u BiH.

EU treba izabrati jednog ojačanog predstavnika u BiH.

Visoki predstavnik treba ukinuti suspenziju odluka SIP-a u vezi s konstituiranjem Doma naroda Parlamenta FBiH i izbora čelnih ljudi Federacije BiH - kaže se u prijedlozima koje je Arbour uputila čelnicima EU.

Nadalje, ona sugerira da bi se bh. akteri trebali još jednom obvezati na poštivanje Daytona. U tom smislu, RS treba poništiti odluku o raspisivanju referenduma, Milorad Dodik trebao bi javno odbaciti bilo kakav jednostrani akt u kojem dovodi u pitanje aktivnosti Suda BiH, poput povlačenja Srba iz tog tijela ili slično.

Ponovo izabrati čelnike Federacije i Federalnu vladu

- Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija treba dopustiti da u Federalnom parlamentu budu izabrani predsjednik i potpredsjednici FBiH te da, potom, bude izabrana Federalna vlada.

Predsjednici dva HDZ-a trebaju instruirati svoje delegate da sudjeluju u formiranju Federalne vlade i sarađuju s Vladinim institucijama. Hrvatski narodni sabor trebao bi biti limitiran na koordinirajuću ulogu, dok povjerenstvo Federalnog parlamenta radi na reformiranju ovog entiteta - napisala je Arbur.

Arbour je pismo adresirala na veleposlanike EU u Političko-sigurnosnom komitetu, ali i predsjednika Europske unije Hermana van Rompuya, Jose Manuel Barrosa, predsjednika Europske komisije, Ketrin Catherine Ashton, visoku predstavnicu EU za vanjske poslove i sigurnost, te Jerzy Buzek, predsjednika Europskog parlamenta.