Amerikanci prebacuju zarobljene isilovce u Sarajevo

granična policija
granična policija

Stroga tajnost

O tome su Amerikanci jučer službeno obavijestili Graničnu policiju BiH. Imena isilovaca koji se nalaze i na Interpolovim crvenim tjeralicama i za njima traga i naša država za sada se drže u strogoj tajnosti.

Oni će u Sarajevo stići posebnim zrakoplovom zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, nakon čega će ih na Međunarodnom aerodromu preuzeti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). O svemu je upoznato i Tužiteljstvo BiH, jer se ove osobe potražuju prema nalogu Suda BiH zbog sudjelovanja u paravojnim formacijam ISIL-a i El-Nusra Fronta. Na Sarajevskom aerodromu uvedena je puna pripravnost.

- Mi smo samo obaviješteni da budemo spremni. Više podataka nismo dobili. Sve se vodi u strogoj tajnosti - kažu naši izvori upoznati s korespondencijom između američkih snaga u Damasku i bh. policijskih agencija.

Prema informacijama do kojih smo došli, s obzirom na to da je riječ o osobama sa tjeralica i koje traži Sud BiH, oni će odmah biti prebačeni u Pritvorsku jedinicu Suda BiH u Sarajevu, nakon čega će Tužiteljstvo tražiti da im se odredi pritvor.

Tko je zatvoren

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno se doznaje da se radi o Aliji Keseroviću ili nedavno zarobljenom Amiru Selimoviću. Američke snage, uz pomoć kurdske vojske, zarobile su prošle godine i Emira Ališića i njegovog posinka Hamzu Labidija. No, desetine su još bh. državljana u zatvorima u toj zemlji.

Potraga za 25 državljana BiH

U bazi Interpola su imena 25 bh. državljana za kojima traga ova međunarodna policijska agencije, a nalaze se u Siriji i pripadnici su terorističke organizacije ISIL. Neki su uspjeli pobjeći iz ratne zone i pronaći uporište u Libiji. Među njima je i Nusret Imamović, najtraženiji terorista iz BiH, kojeg su SAD stavile na listu deset najtraženijih terorista svijeta.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je medijima navode Dnevnog avaza i kazao da je najvjerojatnije riječ o Ibri Ćufuroviću i Arminu Čurtu.