Aluminij prekinuo pregovore i najavio tužbe

Nakon jutrošnje objave dopisa koji se Aluminij uputio federalnim vlastima osjećajući pripremanje političko-ideoloških igara, na izvanredno sazvanoj tiskovnoj konferenciji direktor mostarske tvrtke Ivo Bradvica obznanio je šokantne činjenice o postupcima odgovornih osoba u nametnutoj Vladi Federacije BiH.

Bradvica je danas najavio tužbu protiv Registra vrijednosnih papira pred Županijskim sudom u Sarajevu, zbog, kako ističe, ne izvršavanja svog posla. Kako navodi, Registar vrijednosnih papira nije izvršio registriranje dioničara i kapitala u predviđenom zakonskom roku.
 
Što se tiče upisa strukture kapitala u Registar vrijednosnih papira i rješavanja problema bivših radnika Aluminija d.d. Mostar, Bradvica ističe kako je Aluminij iznio prijedlog rješenja tog pitanja, te o tom prijedlogu pismeno obavijestio federalnog premijera Nermina Nikšića, federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije Erdala Trhulju, predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, Instituciju ombudsmana BiH, Registar vrijednosnih papira i Agenciju za privatiziranje FBiH.
 
O Aluminijevom prijedlogu nitko se nije očitovao, niti je predložio nešto drugo, naveo je Bradvica.
 
Prema spomenutom prijedlogu, Aluminij je spreman isplatiti sve otpremnine radnicima i uvezati im radni staž, pod uvjetom da Vlada Federacije BiH prihvati da Sporazuma iz 2006. godine više nema i da je postojeća struktura kapitala u Aluminiju ona koja je upisana u sudski registar. Riječ je o sporazumu između federalne Vlade i Aluminija d.d. Mostar kojim je sporazumno riješena struktura kapitala.
 
Sporazum je istekao prošle godine, i više nije na snazi, a Agencija za privatizaciju FBiH i Registar vrijednosnih papira i dalje obmanjuju javnost i koriste podatke iz nevažećeg sporazuma prenosi Poslovni portal.ba.

Bradvica navodi i kako predstavnici Sindikata bivših radnika Aluminija d.d. Mostar bezrezervno podržavaju prijedlog Aluminija.
 
"S ovom Vladom nećemo pronaći nikakva rješenja, a sadašnji resorni federalni ministar nastavlja raditi isto kao i bivši" rekao je Bradvica.
 

Službeni dopis otkrio protuzakonite aktivnosti Vlade

Bradvica je na današnjoj izvanrednoj tiskovnoj konferenciji obznanio dopis ministra Trhulje u kojem stoji kako na sjednicu Skupštine dioničara Aluminija, koja je održana jučer, neće poslati predstavnika državnog kapitala zbog toga što Aluminij nije registriran, što bi značilo, ističe Bradvica, kako Skupština nije legalna. No Povjerenstvo za vrijednosne papire, navodi Bradvica, utvrdilo je potpunu legalnost Skupštine i upisalio nove članove Nadzornog odbora Skupštine.
 
Direktor Aluminija Ivo Bradvica istaknuo je kako o spomenutoj problematici u narednoj godini više neće razgovarati, već će čekati sudsku odluku. Pravnu zadovoljštinu će, ukoliko bude trebalo, zatražiti i na sudu u Strassbourgu.


Ranija informacija: 09:00 Zaigrali mutne igre rušenja ustavnog poretka