Alkalaj šalje reviziju veleposlanicima Srbima i Hrvatima

alkalaj, ambasada, BIH

glavni revizor Ureda za reviziju poslovanja institucija BiH, pišu Nezavisne novine.

Prema planu posjeta, revizori će provjeriti poslovanje u veleposlanstva u Kairu, Washingtonu, Tel Avivu, Minhenu i Madridu, što je nekim uposlenicima Ministarstva inozemnih poslova BiH (MIP) tendenciozno jer će revizijom biti obuhvaćena diplomatsko-konzularna predstavništva na čijem su čelu uglavnom Srbi.

Veleposlanik u Washingtonu je Mitar Kujundžić, u Kairu Slobodan Šoja, u Minhenu generalni konzul Veljko Obrenović, dok je na čelu bh. ambasade u Tel Avivu veleposlanik Ivana Levi, a u Madridu Željana Zovko.

Šego, kao i Božana Trninić, njegov zamjenik, kažu da im nije bilo ni na kraj pameti da razmišljanju o nacionalnoj pripadnosti ambasadora kada su planirali reviziju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH.

"Svake godine napravi se plan revizija, a dio tog plana su i diplomatsko-konzularna predstavništva BiH. Kriterij za odabir ambasada su bili skala rizika, učestalost revizija i prihodi ambasada. Nismo ni znali ko su ambasadori, ali kada smo prošle godine radili DKP, od četiri ambasade na čelu su bila tri Bošnjaka", kazala je Trninićeva, te primijetila da se politika upetlja i u svakodnevne i rutinske poslove.

Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra inozemnih poslova BiH, rekla je da se nema namjeru petljati u rad revizora, niti ocjenjivati zašto su odabrane baš te destinacije.

"Pokazalo se posljednjih godina da je rad revizije bespredmetan, bar kada je MIP u pitanju. Četiri revizorska izvješća su bila katastrofalna, u sjedištu je bilo niz propusta i primjedaba revizora i nitko nije reagirao, pa ni parlament koji usvaja ta izvješća. Sada se revizori pridružuju u rastrošnosti i idu na pet atraktivnih destinacija sa svojim timovima da i oni malo troše proračunski novac", ocijenila je Trišić-Babićeva.

Prema nalazima revizora za 2009. godinu, od potrošenih 2,2 miliona KM za putovanja u MIP-u gotovo 1,2 milijuna KM isplaćena su za troškove dnevnica i smještaja u inozemstvu.

Nijedna preporuka revizora od prošle godine nije poštovana, a samo tri su u fazi realizacije, dok je samo u sjedištu MIP-a potrošeno 265.236 KM na troškove reprezentacije.

Interna revizija MIP-a već je bila u nekoliko DKP, a uskoro će ići i u neke ambasade koje su planirali provjeravati državni revizori, pišu Nezavisne novine.