Alija nas je slao na klanje, a Sijaldžić i Krajišnik crtali su kartu

Kod Alije (Izetbegovića, op.a.) smo bili u rujnu 1993. godine. O tome zna i srpska vojska, a nismo otišli tek tako, već u organizaciji UNPROFOR-a, helikopterom. Zbog naše posjete Izetbegoviću zaustavljena su tada bila i borbena djelovanja oko Sarajeva. To je sve suha istina, pa svjedočanstva koja sam dao tada i u drugim prilikama dok je Alija bio živ, pouzdana su da pouzdanija ne mogu biti, rekao je Meholjić za Večernje novosti.

Dodao je kako nikada ne može zaboraviti Izetbegovićeve riječi: "Imam ponudu od Clintona da četnici uđu u Srebrenicu", nakon čega je dodao da će "četnici poklati 5.000 muslimana i onda će biti intervencija NATO-a na srpske snage širom BiH".

- Ja sam skočio i rekao mu: `Ti si lud. Ti na klanje ideš, a ja ne znam šta će biti sutra sa mnom`. Znam da je nepojmljivo što o ovome javno govorim, prijetila mi je i opasnost da budem ubijen, ali tako je bilo, kaže Meholjić.

Rekao je kako je druga ponuda od Izetbegovića bila zamjena Srebrenice za Vogošću, a u to vrijeme Haris Silajdžić i Momčilo Krajišnik crtali su kartu na sarajevskom aerodromu, što se kasnije saznalo.

- Rekli smo mu da mi nemamo pravo odlučivati u ime naroda ni o kakvoj zamjeni teriotorija, rekao je Meholjić, koji je i ranije svjedočio o događajima oko Srebrenice.

Norveški dokumentarni film Srebrenica - izdani grad, koji je prikazan na norveškoj i švedskoj televiziji, bit će prikazan i na danskoj televiziji, i izazvao je pritiske bošnjačke dijaspore u toj zemlji na švedski Javni servis SVT.

U filmu se govori o detaljima pada Srebrenice, o Naseru Oriću kao čovjeku koji je prodavao humanitarnu pomoć Srebreničanima i bio vladar života i smrti.

Gnjev bošnjačke dijaspore izazvalo je i prikazivanje filma Tragovi iz Sarajeva. U Stockholmu, Goetheborgu i Malmou održani su prosvjedi građana BiH pod nazivom ''Sahrana istine'' zbog prikazivanja filmova kojima se, kako tvrde, želi krivotvoriti istina o agresiji i genocidu u BiH.