Ako vas je nezakonito prisluškivala Federalna policija… Uskoro ćete dobiti službenu obavjest!

... agencija nezakonito pratila i prisluškivala na tisuće građana – političara, državnih zvaničnika i službenika kako bi prikupljala kompromitujuće materijale.Čegar je najavio istragu i vjeruje da će biti podnijeto više krivičnih prijava protiv bivše uprave.

"Izvjesno je da više nema i neće biti onoga što je rađeno, a to je tajno praćenje političara i visokih zvaničnika, praćenje njihovih žena i ljubavnica, montiranja procesa", rekao je Čegar u intervju za mostarski "Dnevni list".

On je naveo da je bivši direktor Federalne uprave policije (FUP) provodio politički motovirane istrage, koje je pokušao da prikrije, ali nije otkrio o kojim je političarima i zvaničnicima riječ.

"Gotovo svakog dana ja nalazim spise koji su sklonjeni, a koji su pravljeni za kompromitovanje i ucjenjivanje visokih političkih i državnih zvaničnika. Često se šokiram kada vidim kako se radilo i čega sve tu ima", dodao je Čegar.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu nelegalno je prisluškivano i na tisuće telefonskih razgovora.

"FUP je, po nalogu Miletića, nezakonito i nelegalno pratio ogroman broj, na tisuće ljudi, nezakonitim i nelegalnim prisluškivanjem njihovih telefonskih razgovora i praćenjem i presijecanjem komunikacija. Sve to sada istražujemo", rekao je Čegar.

On je još najavio da će po okončanju istraga, obavijestiti sve vlasnike mobilnih i fiksnih telefona koji su nezakonito prisluškivani, dodajući da postoji mogućnost podnošenja zajedničke tužbe kako bi se procesuirali odgovorni.