Ako naspete goriva za 20 KM, od toga državi ide 9 KM

Ideja o povećanju akciza na naftne derivate stara je najmanje dvije godine, a o njoj je ozbiljno razmišljala i Vlada FBiH na čijem je čelu bio Nermin Nikšić.

Što sada plaćamo?

Ključni faktor u određivanju cijene naftnih derivata u BiH jeste kretanje cijena sirove nafte, odnosno kretanje cijena naftnih derivata u rafinerijama, piše Klix.ba. BiH nema vlastite izvore nafte, niti postoje značajnije rezerve naftnih derivata, pa svako poskupljenje sirove nafte na burzama skoro uvijek osjete i obični građani.

No, na maloprodajnu cijenu utječe i visina poreza i akciza koje ubire država. Trenutno, za litar nekog goriva građani BiH plaćaju 17 posto PDV-a. Osim PDV-a, za svaki litar kupljenog goriva građani izdvoje i 0,15 KM za putarinu, odnosno 0,30 KM (dizel) ili 0,35 KM (benzin) na ime akciza, te 0,10 KM za izgradnju autoputeva.

Vlasti u FBiH su se i ranije znale dosjetiti probleme u državnim poduzećima rješavati nametima na gorivo. Tako je kako bi se saniralo stanje u Terminalima FBiH, odlučeno da se iz cijene svakog litra izdvaja jedan fening za ovu namjenu. Ako naspete goriva za 20 KM, 9 KM od toga ide državi

Pojednostavimo. Ako na nekoj benzinskoj crpki naspete 10 litara dizela po cijeni od 2 KM po litru, u državni proračun ukupno uplatite 9 KM. Prema najavama, entitetske vlade namjeravaju povećati naknadu za izgradnu autoputeva. Iako na jučerašnjem sastanku nije potvrđeno o kolikom povećanju se radi, najvjerovatnije da će naknada biti udvostručena, odnosno da će iznosti 20 feninga po litru.

Nije gorivo jedini način kako građani grade puteve. Tako pri svakoj registraciji automobila građani izdvajaju između 30 i 100 KM, zavisno od snage vozila, na ime "putarine". Ukupna sredstva koja se prikupe u BiH za puteve po osnovu registracija (putarina) i po osnovu prometa naftnim derivatima, iznose oko 220 milijuna KM.

Uprkos tome, kvalitet cesta u BiH je izuzetno loš, a većina građana, ustvari, ne zna da pri registraciji vozila i kupovini goriva, u najvećem dijelu. financiraju gradnju i održavanje cestovne infrastrukture. Stoga se nameće pitanje troše li se sredstva transparentno i u prave svrhe?