Ako nam ne povećate mirovine, izlazimo na ulicu!

Ako nam ne povećate mirovine, izlazimo na ulicu!
... podjela novca za 409.698 umirovljenika u Federaciji BiH počinje 5. u mjesecu i da traje tri dana, bez ranijih kašnjenja od dva-tri tjedan, nije umanjila nezadovoljstvo umirovljenika. Većina njih s kojima smo razgovarali kaže da od crkavice koju dobiju ne mogu živjeti. Oni spadaju u onih 80 posto koji primaju najnižu mirovinu od 326,17 maraka.

Nestalo strpljenja

- Žalosno je da nam mirovine nekoliko godina nisu povećane ni za marku, a sve je poskupjelo. Mi od onoga što smo cijeli život odvajali svaki mjesec imamo toliko da kupimo lijekove, platimo račune, da dnevno dajemo po marku za kruh, a o mesu i o nekoj bogatoj večeri ili ručku možemo samo sanjati - kazao je Ramiz Vrebac, za Dnevni avaz.

Dodaje da već deset godina sa suprugom nije otišao na more.

Kako sada stvari stoje, neće još zadugo. Jer, kako je rekao Mehmedalija Rapa, predsjednik Federalnog saveza umirovljenika, od povećanja mirovina u kolovozu, što je bio zahtjev predstavnika najstarije populacije, nema ništa.

Podsjetio je, naime, da je Vlada, s premijerom Fadilom Novlićem (SDA) na čelu, bila dužna izjasniti se do 30. lipnja o zahtjevima umirovljenika, ali da do danas nema nikakvih obećanja da će im se izaći ususret.

- Tražili smo da nam se odgovori do 30. lipnja, ali iz Vlade ni glasa. Između ostalog, tražili smo da se povećaju primanja onima koji su otišli u mirovine prije 31. srpnja 1998. U neformalnim razgovorima rečeno nam je da će taj zahtjev biti ugrađen u zakon, ali on, sudeći prema svemu, neće biti donesen do kraja godine. No, nikakve pismene potvrde nemamo. A nema ni zakona, pa nema ni povećanja mirovina. Dakle, nemamo nikakvih obećanja da će penzije u ovoj godini biti povećane - kazao je Rapa.

Najavio je da će Savez umirovljenika 25. srpnja održati sjednicu na kojoj će se razgovarati o prosvjedima. A oni su već sada sve izvjesniji.

- Na toj sjednici od svih predstavnika udruženja umirovljenika na nižim nivoima tražit ćemo da kažu hoćemo li organizirati prosvjede i šta nam je dalje raditi. Jer, mi više nemamo strpljenja - kazao je Rapa.

Kipte od bijesa

Dodao je da iz Vlade FBiH imaju samo naznake da će neki od zahtjeva biti riješeni, ali da za to treba vremena, kojeg umirovljenici više nemaju.

- Premijer nam je rekao da će se Zavod PIO postepeno stabilizirati, što je bio jedan od zahtjeva, i to prodajom imovine, boljom naplatom doprinosa - naveo je on.

No, o najbitnijem zahtjevu, o povećanju mirovina, službeno ni riječi. Zato umirovljenici na ovim vrućinama kipte od bijesa i prijete masovnim prosvjedima.

Brojke

409.698 umirovljenika u FBiH
326,17 KM najniža mirovina koju prima 80 posto ove populacije