Ajanović: Ponašanje Lagumdžije je neokomunizam koji koketira sa fašizmom

...volju jednog konstitutivnog naroda, nije nikakva socijaldemokracija, već klasični neokomunizam koji koketira sa fašizmom, izjavio je predsjednik Bosanske stranke i ugledni odvjetnik iz Tuzle Mirnes Ajanović.

"Kako možemo pričati o multietničnosti BiH, u kojoj su tri naroda konstitutivna, ako kroz izbornu volju negiramo narode, ali i njihova prava da budu različiti", zapitao je Ajanović i dodao da je SDP bošnjačka stranka, koja ima zanemariv dio birača drugih naroda koji za nju glasaju, kao i da to u manjoj ili većoj mjeri imaju i druge stranke.

Istakavši da je stvarnost da u BiH postoje tri naroda, koji su se generalno odredili kroz političke stranke, i da ta stvarnost zapravo i jeste multietičnost BiH, Ajanović je poručio da je upravo ta različitost suština onoga što bi trebalo da bude BiH, ali da to bošnjački političari, i većina Bošnjaka, ne žele da shvate.

"Tjeranje drugih naroda da misle glavom Bošnjaka, ili obratno, vodi samo u propast i održava stanje bezizlaznosti. Zamislite da neki drugi narod uzme sebi za pravo da bira predstavnike Bošnjaka, kako je SDP uradila Hrvatima", rekao je Ajanović za "Fokus".

Govoreći o stanju u medijima u Federaciji BiH, Ajanović je rekao da u tim medijima oporba ne postoji.

"Predsjedavajući Predstavničkog doma /Parlamentarne skupštine BiH/ Denis Bećirović toliko je glorifikovan u federalnim medijima, jer je, zamislite, konačno odgovorio Miloradu Dodiku i rekao da treba sankcionirati Republiku Srpsku. Slušati takve izjave, koje stvaraju još dublji jaz, samo iritira i provocira druge narode", istakao je Ajanović i dodao da SDP nije nikakva pomirljiva stranka.

Komentirajući to što već više od godinu dana nema vlasti na nivou BiH, Ajanović je rekao da je u Federaciji vlast uspostavljena tako što nije poštovana izbora volja građana, niti procedure Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, i da je tu korijen svih problema, koji se reflektira na nivo BiH.

"Vladajuće stranke, koje su mafijaški sjele u Parlament Federacije i formirale vladu, nisu krive što su takve kakve jesu. Izgleda da i birači žele takve. Visoki predstavnik Valentin Inzko nije smio zaustaviti odluku CIK-a BiH", istakao je Ajanović i dodao da Incko najveću odgovornost nosi upravo zbog toga što je suspendovao odluku CIK-a BiH i spriječio Ustavni sud Federacije da odlučuje o legalnosti vlasti