Ahmići i Trusina - zločin koji se dogodio isti dan. Kažnjeni samo Hrvati, Bošnjaci nikad

Na isti datum prije 18 godina tijekom rata u BiH dogodila su se dva napada. U Ahmićima je ubijeno 116 osoba bošnjačke nacionalnosti, dok su u isto vrijeme u Trusini ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti.

Nema pravde za Hrvate

Nakon 18 godina s jedne strane i danas tuga. Hrvatske strane... Zločin počinjen u Ahmićima je procesuiran i kažnjen, dok za Trusinu još nikada nitko nije odgovarao. Uhićenje prošle godine Zulfikar Ališpago zvani Zuka čiji su specijalci u Trusini ubijali, kao i prije nekoliko dana Edin Džeko i zloglasna Rasema Handanović, zvana Zolja. Čeka se njihovo izručenje BiH. Preživjeli Hrvati iz Trusine, kao i obitelji ubijenih nadaju se da će ovaj zločin napokon biti i kažnjen. Pravosuđe radi na slučaju.

Tihomira Blaškića, Darija Kordića, braću Kupreškić i druge Haaški sud je kaznio zbog Ahmića. Istraga koja traje godinama, prikupljanje dokaza, svjedočenja, uhićenja... do sada su dio tužne priče iz Trusine. Hrvati čekaju pravdu.
"Jesu li ustaše više krenule na Ahmiće, smrzosmo se", riječi su vojnika Armije Republike BiH raspoređenih na položaje kod Trusine, u jutro 16. travnja 1993. godine dok su čekali napad na Trusinu.

Uloga Halilovića

Ova rečenica je dio transkripta presretenih radio-komunikacija zapovjednika na položajima u Trusini s glavnim stožerom Armije BiH u Sarajevu, kojim je zapovijedao Sefer Halilović. Haaško tužiteljstvo nije ni njega kaznilo, oslobođen je zbog zločina nad Hrvatima Grabovice. Za Trusinu nikada nije osuđen. Kako precizno stoji u transkriptima koje posjeduje Tužiteljstvo BiH, stalni upiti nestrpljivih pripadnika Armije Republike BiH, raspoređenih oko Trusine, bili su vezani uz napad na Ahmiće. Prema prikupljenim podacima iz postrojbi Armije Republike BiH, selo Trusina je već tijekom noći bilo opkoljeno, a prema navedenim transkriptima, samo se čekao signal da je počeo napad na Ahmiće kako bi se onda napala i Trusina.

AHMIĆI
U napadu 16. travnja 1993. ubijeno je 116 civila i vojnika
 16.travnja 1993.
dogodio se napad na selo Ahmiće u središnjoj Bosni. Napad su izveli pripadnici HVO-a i ovaj zločin je osuđen nedugo potom. Nije se čekalo
5 sati i 30 minuta
ujutro počeo je napad na selo Ahmiće. Tog je dana ubijeno 116 civila i vojnika bošnjačke nacionalnosti. Srušeni su brojni domovi, kuće, vjerski objekti... Središnja Bosna je u to vrijeme bila u velikoj izolaciji, u krugu. Dogodili su se i zločini nad Hrvatima. Križančevo selo je samo jedno od njih, kao i Buhine kuće
2004. godine
Osuđeni su generali Tihomir Blaškić i Dario Kordić. Odgovarali su za događaje u Ahmićima, kao i braća Kupreškić i brojni drugi hrvatski vojnici. Dario Kordić i danas se nalazi u zatvoru gdje služi 25-godišnju zatvorsku kaznu. Tihomir Blaškić je nakon devet godina izašao iz zatvora

TRUSINA
U napadu 16. travnja 1993. ubijeno je 27 civila i vojnika
 16.travnja 1993.
dogodio se napad na selo Trusina koje se nalazi nedaleko od Konjica. Napad su izveli pripadnici Armije BiH. Zločin nikada nije osuđen
 8 sati ujutro
počeo je napad na selo Trusina u kojem su ubijeni civili, većinom starci i djeca, te dva novorođenčeta, kao i nekolicina vojnika HVO-a. Zločin u Trusini dogodio se samo nekoliko sati nakon Ahmića iako je u dosadašnjoj istrazi pokazano da je selo bilo opkoljeno večer prije. Je li to bila osveta?
 2011. godina
do sada nema osuđenih za zločine nad Hrvatima počinjene u Trusini. Uhićen je Zuka čiji su specijalci ubijali, kao i jedni od najzloglasnijih izvršitelja Zolja, Džeko... Ostaje vidjeti hoće li obitelji nakon 18 godina čekanja doživjeti da se oni koji su krivi za pokolj i kazne.
AHMIĆI
 sudjelovanje u planiranju i izvođenju napada na bošnjačka sela u s. Bosni Tužiteljstvo BiH teretilo je i Paška Ljubičića.
I hrvatski predsjednik Ivo Josipović došao je prije godinu dana u Ahmiće pokloniti se žrtvama
U selu Ahmići, općina Vitez, jučer je obilježena 18. godišnjica stradanja 116 Bošnjaka

 TRUSINA
 Za sudjelovanje u napadu na Trusinu i zločine osumnjičeni su mnogi pripadnici Armije BiH, kao i tadašnje vodstvo ABiH
Nitko od visokih bošnjačkih dužnosnika nije javno došao ispričati se za zločine počinjene u Trusini
Veliki broj Hrvata i obitelji ubijenih svake godine odlazi u Trusinu na obljetnicu ovog zločina

 Večernji List