Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u suradnji s nadležnim obrazovnim vlastima provodi istraživanje

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u suradnji s nadležnim obrazovnim vlastima provodi istraživanje
Istraživanje je opsežno i nije bazirano na nastavnim planovima i programima i reprodukciji usvojenih znanja, nego je u prvom redu usmjereno na procjenu sposobnosti učenika za promišljanja, zaključivanja, te primjenu znanja i vještina na stvarne životne probleme.
PISA istraživanja provode se u trogodišnjim ciklusima, a cilj mu je pomoći zemljama sudionicima kod donošenja strateški odluka iz oblasti obrazovanja na temelju empirijskih, statističkih podataka o postignućima učenika. PISA rezultati ne utječu na ocjenjivanje učenika i nastavnika nego ukazuju na stanje u obrazovnim sustavima i politici obrazovanja.

Rezultati učenika i škola ne procjenjuju se pojedinačno, već se prikazuju kao cjelokupna postignuća učenika na razini zemlje. Podaci PISA istraživanja pokazuju u kojoj mjeri obrazovni sustavi zemalja sudionica uspijevaju osigurati svojim učenicima stjecanje ključnih kompetencija i stvoriti preduvjete za cjeloživotno učenje. Cilj je ispitati u kojoj su mjeri učenici nakon završenog obveznog obrazovanja pripremljeni za nastavak obrazovanja, uključivanje u proces rada i aktivno sudjelovanje u društvu.

PISA istraživanja provode se od 2000. godine, a u njima od 2006. godine sudjeluju sve zemlje iz regije kojima se sada u sedmom ciklusu studije prvi put pridružuje i BiH. Škole se biraju metodom slučajnog uzorka.

U Hercegbosanskoj županiji testiranje PISA 2018 počinje u srijedu, 11. travnja 2018. godine u sljedećim školama:
- Gimnazija Marka Marulića Tomislavgrad 11. 12. i 13. travnja
- Srednja strukovna škola Tomislavgrad 11. travnja
- OŠ „Ivan Goran Kovačić" Livno 11. travnja i
- OŠ „Fra Miroslava Džaje" Kupres 11. travnja.