Afrička stvarnost u nestvarnoj BiH

Chinui Achebeu, nigerijski književnik, otac suvremene afričke književnosti , i najprevođeniji afrički pisac, jednom je izjavio kako je lako njemu pisati o nestvarnom realizmu kada živi tamo gdje je nestvarni realizam stvaran i gdje TV i novine objave nestvarnu, ali istinitu vijest da je npr. nekakav genaral uz najviše vojne počasti sahranio vlastitu amputiranu nogu! Pored nestvarnog realizma, objavljuje se i stvarna nerealost kao npr. da je preko Antlantika na obalu Afrike doplivao argentinski bizon.
Nesto slično se dešava i u Bosni u kojoj također postoje nestvarne realnosti i stvarne nerealnosti. Prava džungla u kojoj važi samo jedno pravilo „zajebat nekoga ili biti zajeban“! U tome međunarodna zajednica i te kako sudjeluje praveći lude napitke od kojih osim glavobolje, ništa ne izađe na bolje, ali zato sigurno na gore. I sami omamljeni tim ludim napitkom trpaju tri noge u dvije   cipele i sada se još prave slijepi, kao eto nije to istina..

Sve što u BiH od vlasti i teritorija postoji, to imaju Muslimani i Srbi, a sve što nema i fali, a trebalo bi imati, to imaju Hrvati.  U tu svrhu krojač je skrojio i sašio luđačku košulju uzevši mjeru samo Hrvatima, kako je slučajno ne bi netko drugi ukrao i obukao!!!

Pored Sarajeva i međunarodnjaka, čak i aktualni predsjednik Hrvatske Josipović, u svojoj skorašnjoj posjeti PiH državi uvjerava Hrvate, kako je ta luđačka košulja eto... upravo u interesu Hrvata, jer navodno Hrvatska je ta koja je dijelila BiH???!!! Na stranu navodne podjele od strane Hrvata, ali i stvarne podjele i secesionizam od strane Srba, što je s brojnim muslimanskim i međunarodnim inicijativama i podjelama koje su nuđene od početka 1992. do kraja rata 1995.?!

- Cutilleirov plan: "BiH će biti država sačinjena od tri sastavne jedinice, temeljene na nacionalnim načelima", izigrali su Muslimani i međunarodna zajednica.

- Vanc-Owen plan: “Tri etniteta koja uvažavaju nacionalni i ekonomski faktor”, nezadovoljni terotorijalnom podjelom, izigrali su Srbi.

- Washingotnski sporazum: “Konfederaciji izmedju Hrvatske i Fedrecaije BiH” , prvo su potpisali, a zatim ga izigrali i Muslimani i međunarodna zajednica.

Washingtonski sporazum nikada nije niti proveden, a na njemu se temelji nastanak Federacije BiH, dok je Daytonski sporazum promijenjen u 175 slučajeva i to uvijek na štetu Hrvata. Iako OHR nije imao mandat da ga mijenja, Daytonski sporazum sve više postaje sarajevska unitaristička direktiva i to pod krinkom “reformi i poboljšanja funkcionalnosti države”. Hrvatima u glavnom gradu HR Herceg-Bosne, Mostaru, nametnut je tzv. Mostarski Statut čime se dodatno osporava konstitutivnost Hrvata i čime demokratski izbori nemaju nikakav smisao. Zato se i postavlja pitanje: za razliku od Muslimana, Srba i međunarodne zajednice, što su to Hrvatska i Hrvati iz BiH potpisali, a onda iznevjerili i što su to Hrvati podijelili u PiH državi kad su ostali i bez svoje teritorijalne jedinice i bez praktične konstituivnosti?!

U BiH Muslimani i Srbi imaju svoja puna konstituivna prava i jedino se nacionalne manjine i, samo na papiru konstutivni, Hrvati manipuliraju s  nekakvim sitnim kozmetičkim ustupcima.

Upravo zbog toga što je ovakva BiH ružna, tužna, i do Boga dužna, Hrvati traže sebi svoj entitet suprotnih osobina.

Svu tu ružnoću koja nam svakodnevno stiže iz Sarajeva možemo najbolje uočiti pomoću aksioma stvarne nerealnosti i nestvarnog realizma od spomenutog afričkog književnika Achebe:

STVARNA NEREALNOST u BeHa objavljena u nekim bosanskim medijima:

- Djeca u rijeci Gostelj kraj Živinica, upecali ni manje ni više nego  krokodila?!

- Na Majevici ima krava koja se hrani ugljenom?!

- U Zenici na sred džade, otkriveno mladunče dinosaorusa

- U Visokom... ma samo što nisu otkrivene 12000 godine stare Piramide sunca???!!!

- U Glamoču, nakon urađene obdukcije nad uginulim konjem veterinar je službeno naveo:

“Uslijed depresije koja vlada BeHa društvom, konj je izvršio samoubojstvo”???!!!

NESTAVARNI REALIZAM u BeHa:

- Bosna je zemlja u kojoj se prodaje ulje na čijoj deklaraciji stoji kako je od uljane repice, a u stvari je od suncokreta. To ulje se prodaje u 2007 god. a datum proizvodnje piše 2008.?! I još kao kruna svega piše kako je proizvedeno u Čehoslovačkoj, državi koja već petnaestak god. uopće i ne postoji??!! Tipično bosanski!

- Reis Cerić slavi 600 god. dolaska islama u BiH, priredbu mu uveličava ugošćeni turski  orkestar koji je s glazbenim uratkom „Turski marš“udarao ritam, također ugošćenoj, turskoj konjici dok se šepurila u istim onim uniformama u kojima su Turci okupirali BiH, što reisu naravno nije smetalo?!  Ali grudica šećera umočena u kahvu je ipak  sponzorstvo SARAJEVSKE PIVOVARE, čiji su plakati sa zelenim bocama piva, krasili tribine Koševa na kojem se održavala ova “vojna vježba” pod kodnim imenom „Miroljubivi dolazak islama po drugi put“!!!! To da vjera zna popiti pamet dokaz je i sam reis koji kao vjerski poglavar PiH muslimana, slavi svoju vjeru uz reklamiranje alkohola kojeg Islam strogo zabranjuje???!!!

Ako je i od reisa Cerića, što je mnogo - mnogo je!

- Većina muslimanskih političara posjeduje ili upravo traži hrvatske putovnice iako se deklarativno zaklinju na ljubav i vjernost majčici Hercegovini i mnogo, mnogo više Bosni! Među takvim muslimanskim  „Hrvatima“ su i oportunisti, predsjednik Predsjedništva PiH, Željko Komšić alias Sejdo Bajramović ili npr. Sven Alkalaj, ministar inostranih poslova PiH drzave.

- Nestvarnom realizmu moramo dodati i činjenicu da je BiH jedina država na svijetu u kojoj jedan narod  (Muslimani) svojim ulicama i javnim ustanovama daju imena okupatorskih zločinaca i vojskovođa  usprkos službenom i opravdanom protivljenju Hrvata i Srba koje je otomanski okupator ubijao i protjerivao???!!!

Svi ovi nabrojani stvarni nerealizmi i nestvarni realizmi Muslimana i PiH države, posljedica su devastiranja vlastite iskonske prošlosti i erozije etičkih vrijednosti koja je kao sjenka prati. To je jedina  konstanta sarajevskih trubača i logičan je slijed ako se zna da je i slavni vanzemaljac E.T, filmskog redatelja znanstvene fantastike Stevena Spielberga, mnogo stariji primjerak na ovoj planeti nego što su to ovozemaljski “Bošnjaci”! Zar je onda čudno što je muslimanski pisac Meša Selimović kao definiciju Muslimana napisao slijedeće:

"Najzamršeniji ljudi na svijetu. Ni sa kim istorija nije napravila takvu šalu kao sa nama. Do juče smo bili ono što danas hoćemo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više ni toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo u naprijed, zato zadržavamo vrijeme, u strahu od ma kakvog riješenja. Preziru nas i braća i došljaci, a mi se branimo ponosom i mržnjom. Htjeli smo da se sačuvamo, a tako smo se izgubili, da više ne znamo ni šta smo. Nesreća je što smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i nećemo iz nje. A sve se plaća pa i ova ljubav."

Ovoj fantastično preciznoj Mešinoj definiciji muslimana, a time i BiH, možemo slobodno dodati: Da nema par mostova na Savi i one pupčane vrpce kod Neuma s kojom se ova PiH sintetička tvorevina povezuje s ostatkom normalnog svijeta, komotno bi je mogli svrstati u iščašeni Neverland čiji realizam je i onako preslikana afrička stvarnost spomenutoga nigerijskog književnika Chinui Achebe!

Washington Times je imao pravo kad je napisao: "Kao pokus stvaranja nacije, Bosna je častan neuspjeh"!!!

Crovata/posavski-obzor.info