Afera "Reket": Neko mora u zatvor - Hasibović, Imamović ili nadležni tužitelj

Istraga je obustavljena zbog navodnih nedostatka dokaza nakon 16 mjeseci istrage koja se provodila nad vrhom SDP-a, koji je za izmjene prostornog plana navodno iznuđivao novac od grupe biznismena u Sarajevu.

Dobro "drugovi tužitelji", ali šta cemo sa ostalim akterima cijele priče!?

Novac je očigledno pokušavao iznuditi Sejo Hasibović, čiji je tonski zapis razgovora i iznuđivanja novca objavljen u medijima. Dokazi koje je Tužiteljstvu dostavila Federalna uprava policija su dakle neumoljivi. Hasibović je na osnovu "samo" ovih tonskih zapisa morao odmah završiti iza rešetaka.

Ukoliko je točno da se nakon "prikupljanja dokaza" od strane tužiteljstva oslobođa i Hasibović, onda je sasvim logično da odgovornost čeka Nihada Imamovića, koji je u tom slučaju lažno prijavio policiji pokušaj iznuđivanja novca od strane Hasibovića i vrha SDP-a.

Interesantno je i da šuti vrh SDP-a koji bi za lažno prijavljivanje mogao tužiti Imamovića. No, svjesni su u SDP-u da ukoliko to urade cijeli sličaj bi se mogao ponoviti.

Mediji su došli do Imamovićeve izjave koji je rekao tužitelju da su tom sastanku, osim Hasibovića i njega, nazočili i njegov kolega Emir Ahmetagić, direktori kompanije "A gradnja" Sanin Granov i Džemo Poljak, vlasnik kompanije "Dalas" Ljutvo Hajrović i projektant u ASA holdingu Beriz Povlakić. On je istakao i da im je Hasibović rekao da će primopredaja novca biti u Bošnjačkom institutu gdje bi bile "zamijenjene naša i torba koju će donijeti šef".

Gdje je istina i ko je odgovoran za ovu aferu!?

Nema sumnje, neko mora "debelo" odgovarati - ili za sve izrečene teške klevete i optužbe, ili za pokušaj reketiranja sarajevskih privrednika. Ukoliko baš niko ne bude odgovarao, onda će kad tad taj famozni tužitelj zaslužiti pažnju svih medija i mjesto iza rešetaka.

Na ovom slučaju se zauvijek dobija ili gubi borba protiv korupcije i minimum povjerenja u bh. pravosuđe.

(vijesti.ba)