70.000 migranata kreće se iz Grčke prema EU

dragan mektic
dragan mektic
Mektić je ponovio raniju informaciju da je BiH u opasnosti da je pogodi novi migrantski val, prije svega iz pravca Grčke.

Dnevni priliv

- Postoje informacije da se u Grčkoj nalazi oko 70.000 migranta koji su u pokretu, te koji imaju želju i namjeru da se kreću prem EU te da je dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku oko tri stotine. To je ozbiljna cifra migranata koji imaju namjeru da preko Balkana dođu u EU i za pretpostaviti je da ćemo imati ozbiljnih problema. Kada je u pitanju EU, neka definitivna rješenja kako bi se riješila ova migrantska kriza ne postoje. BiH će, pored ovih ostalih država jugoistočne Europe, biti žrtva ovog problema. Kako ćemo se mi uspjeti nositi s ovim, vidjet ćemo. Zajedno smo uključili sve institucije i agencije sa državnog, entitetskog i županijskog nivoa. Tražimo ta riješenja - kazao je Mektić.

On je potvrdio i raniju informaciju, koju je objavila Služba za poslove sa strancima, da je među migrantima u Unsko-sanskom i Sarajevskoj županiji otkriven jedan broj njih koji su povezani s terorizmom.

- To je točna informacija, njih šest je identificirano, te su na određeni način povezani s terorizmom i nekim terorističkim aktivnostima i trenutno se nalaze u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, gdje im je onemogućena sloboda kretanja. Sada se provjeravaju drugi podaci, činjenice i okolonosti. Ilegalno su ušli u BiH - rekao je Mektić.

On je naglasio i da su evidentna krivična djela, čiji su počinitelji migranti.

- Najčešće se radi o provalnim krađama, pa čak ima i krivičnih djela napada na druge osobe. Istovremeno, mi se moramo fokusirati kako da na najbolji mogući način upravljamo sigurnosnom situacijom. Moramo voditi računa i o tome kako da im osiguramo konkretan zadovoljavajući humani tretman - istakao je Mektić.

Donijeti odluku

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako će biti riješen problem migranata na području Unsko-sanske županije, Mektić je kazao da su pronađena određena rješenja.

- Pokušavamo redukovati protok tih migranata da se u Unsko-sanske županije ne sakuplja više migranata nego što ima kapaciteta za smještaj. Dogovarali smo se danas na koji način da to radimo. Imamo situacija da nam je kasarna "Ušivak" u Sarajevu popunjena negdje na nivou 50 posto kapaciteta. Najvjerovatnije ćemo u tijeku ove tijeku dio tih migranata iz Unsko-sanske županije vratiti nazad u Sarajevo - kazao je Mektić.

Prokomentirao je i najave iz USŽ da će zatvoriti dva migrantska centra.

- Ne može se dogoditi da se zatvore migrantski centri na takav način. Treba tragati za rješenjem. Dogovorili smo se i u vezi s tim. Vijeće ministara na nekoj od sljedećih sjednica će donijeti odluku o upravljanju tim migrantskim centrima. Tako da će i taj problem biti riješen - istaknuo je Mektić.