340 policajaca spremno je za mješovite ophodnje granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine

... obavljanje mješovitih ophodnji' kojeg od 25. listopada prošle godine provodi Uprava za granicu Ravnateljstva policije i Granična policija Bosne i Hercegovine, uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije (IOM) BiH i RH, te pod pokroviteljstvom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, javlja Index.hr.

Kako su izvijestili iz dubrovačko-neretvanske policije, vrijednost projekta je oko 112.000 američkih dolara.

Tijekom ovog projekta provedena je obuka ukupno 340 policijskih službenika (po 170 iz svake države) za provedbu mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu. Osim spomenute obuke, za ukupno 35 rukovoditelja graničnih policija obje države na regionalnoj i lokalnoj razini provedene su i dvije radionice vezane za provedbu Sporazuma o suradnji u nadzoru državne granice i Protokola o provedbi mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu u kontekstu ulaska Hrvatske u EU.

Izrađen je i Priručnik za provedbu mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a namijenjen je policijskim službenicima koji u djelokrugu svoga rada organiziraju i provode mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu.

Realizacijom ovog projekta ispunjen je dio obveza Hrvatske iz Akcijskog plana za provedbu Strategije integriranog upravljanja granicom (IBM) i obveze temeljem Sporazuma o suradnji u nadzoru državne granice te Protokola o provođenju mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu.

Projekt predstavlja nastavak sličnog projekta koji je proveden tijekom 2008. i 2009. godine, kada je također provedena obuka za 300 policijskih službenika granične policije obiju država.

Provedba projekta podigla je kvalitetu provedbe Sporazuma o suradnji u nadzoru državne granice, unaprijedila je prekograničnu policijsku suradnju, a time i doprinijela većoj sigurnosti zajedničke državne granice. Provedba Sporazuma, odnosno Protokola, omogućuje pripadnicima graničnih policija obiju država da kao gostujući policijski službenici nastave raditi na teritoriju susjedne države, a graničnim policajcima BiH da već sada rade na teritoriju Europske unije i u skladu s propisima Europske unije.