27. obljetnica VRO Lipanjske zore 1992.

27. obljetnica VRO Lipanjske zore 1992.
To je prva velika pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu na području Bosne i Hercegovine.

Za devetnaest dana, koliko je trajala operacija ,Lipanjske zore", oslobođena je cjelokupna dolina Neretve i okupirani gradovi u Hercegovini. Pod kontrolu hrvatskih snaga vraćeno je 1 800 četvornih kilometara teritorija.
Većina vojnih stručnjaka smatra kako je ova akcija bila prekretnica u ratu u BiH, ali i da je oslobađanjem doline Neretve spašena i južna Dalmacija. U operaciji ,,Lipanjske zore" sudjelovalo je preko 5 000 bojovnika.


U sklopu ,,Lipanjskih zora" ,7. lipnja 1992 godine krenulo se u akciiu oslobađanja lijeve obale rijeke Neretve na podrudju Ševač Njiva. Akcija je vodena pod nazivom ,,Čagalj". Ovom oslobodilačkom akcijom uspješno su odbačene snage srpsko-crnogorske vojske, te su, zauzimanjem velikog prostora. stvoreni uvjeti za daljnje oslobodilačke akcije prema Mostaru i Stocu.

Posebnu zaslugu u ovoj akciji imale su postrojbe HVO-a iz Čitluka, Gruda, Ljubuškog i Čapljine, postrojba HOS-a te voinici 4′ gardijske brigade HV-a i 156. brigade HV-a.
Nažalost, oslobadajuća akcija je uzela i prve žrtve. Na samom početku akcije život su izgubili hrvatski vitezovi: Dragan Luburić, Vinko Bošnjak, Mate Čorluka, Mate Glavaš i Vladislav Pandžić.

Želeći sačuvati spomen na poginule i na ovu vojnu akciju, u petak 7. lipnja 2019. g. ćemo prigodnim programom obilježiti obljetnicu akcije ,,Čagalj" u sklopu ,,Lipanjskih zora:

-U 10 sati na groblju u Sevaš Njivama bit ce služena Sveta misa zaduinica za poginule
hrvatske bojovnike


-Središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima bit će u 11 i 30 kod spomen-obilježja u
Počitelju.


Pozivamo sve sudionike akcije, sve branitelje ,članove obitelji poginullih branitelja i sve da nam se u petak 7. lipnja 2019. pridruže te da se zajedno prisjetimo naših poginulih suboraca.