FOTO  24. godine HDZ-a u Livnu: Budimo ponosni što smo Hrvati i što služimo svom Hrvatskom narodu

HDZ BiH, Livno, obljetnica

...svijeća u parku kod Spomen križa, a nastavilo se Svečanom sjednicom u prepunoj kino dvorani u Livnu.
U ime domaćina nazočnim se obratio Darinko Mihaljević, predsjednik OO HDZ BiH Livno koji je temeljito prikazao put HDZ-a BiH kroz 24 godine djelovanja u Livnu, i kazao je što je sve prošla ova općinska organizacija od samih početaka iz dana svojega osnutla do danas.

Nakon uvodnih riječi i pozdrava predsjednika OO HDZ BiH Livno, Darinka Mihaljevića, nazočnim se obratila Borjana Kršto, potpredsjendnica HDZ -a BiH i zastupnica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Potpredsjednica Krišto najprije je svima čestitala ovaj dan, kazavši što je sve prošao i pretrpio OO HDZ BiH u Livnu, od svojih samih početaka do danas. „HDZ BiH kao stranka je znala odgovoriti na sve izazove, kušnje i zadatke koje su došle pred nju, prepoznata u hrvatskom narodu kao stožerna stranka, respektabilna stranka, jednostavno rečeno prepoznata kao snaga hrvatskog naroda. Moramo reći da je i unutar Hrvatske demokatske zajednice, bilo onih koji koji zbog vlastitih interesa nisu držali do ideje, programa, načela HDZ BiH, pa su svoje putove tražili koru neka druga rješenja, odlaskom i osnivanjem nekih novih stranaka... Vrijeme u kojem se danas nalazimo nije nista manje složeno ni teško. Ako se prisjetimo nekih situacija, Deytonskog mirovnog sporazuma, prema kojem je BiH podjeljenja na dva entiteta i tri konstitutivna naroda, odnosa visokog predstavnika, na radne inervencije ustavnog izbornog zakonodavstva, do onih posljednjih koji su se odnosili na uspostavu vlasti na razini federacije. Cijeli ovaj proces je štetio položaju Hrvata, ali i svih drugih građana, ovakvih intervencijama došli smo u jednu bezizglednu situaciju, situaciju bez koje gotovo da nema izlaza. Hrvatska demokratska zajednica, Predsjednik i vodstvo HDZ-a BiH ovaj odnos i ove probleme, uvelike su promijenili. Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme sve jače i glasnije čuje glas o poziciji i položaju Hrvata u BiH i iz Zagreba, Bruxellesa pa i Washingtona, nadam se i duboko vjerujem da nam to ulijeva nadu i daje snagu da i dalje ustrajemo na jednakopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda u Bosni i Hercegovini", rekla je Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Čestitam vam na trudu i što ste imali mudrosti, prije 24 godine pokrenuti projekt zbrajanja hrvatskog bića diljem RH i BiH, rekao je u uvodu predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH dr. Dragan Čović, kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.
„Dragi prijatelji, drago mi je da večeras mogu biti ovdje s vama na 24 obljetnicu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Da nije bilo odlučnosti i hrabrosti, teško da bi mi danas dobili prigodu i spominjati se da smo Hrvati i prepoznavati probleme koje nismo uspjeli rješiti sve ove godine. HDZ BiH, uistinu može kazati da je stožerna stranka Hrvatskog naroda danas, bez obzira koliko to neki pokušali obezvrijediti budite uvjereni, dok god uspravno stojimo i pokušavamo vrlo jasno definirati poziciju Hrvatskog naroda u BiH, onog trenutka kad spustimo glavu, kad se predamo, kad se razdjelimo, možda će nam jednog trenutka neki od tih što će nešto potpisati i pohvaliti, budite uvjereni, vrlo brzo će ih poniziti, obezvrijediti, a svakako će ih obezvrijediti povijest i hrvatski narod. S te strane, ima smisla obilježavati naše obljetnice iako su one već u velikim brojkama, 24 obljetnica, i mnogi osnivači već nisu s nama, ali na njih moramo biti ponosni, kao i na ove mlade koji su danas ovdje s nama, koji su okosnica dijelovanja HDZ-a BiH. Projekt Zajednice žena HDZ-a BiH, koje su prepoznale potrebu da se politički organiziraju i daju još jednu dimenziju projektima HDZ-a BiH, vidjeli ste da su na listama HDZ-a BiH više od 50% dama. Gradimo i našu Političku akademiju, da bi pripremili sve mlade ljude za buduće političke procese.

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici za mene čini jedno posebno zadovoljstvo činjenica da smo najorganiziranija politička stranka ne samo u BiH nego i šire , a sa svojih 36 000 članova HDZ BiH predvodi hrvatski narod.
Želim posebno naglasiti da sve što smo moerno napravili u organizacijskom i svakom drugom pogledu, poslali smo jednu jasnu poruku koju je prepoznao i politički čimbenik Republike Hrvatske, te uz sve eksperimente koje su oni na putu reješenja svojih problema pokušali prenjeti na nas ja bi rekao oprati ruke od hrvatskog naroda u BiH a najlakše je bilo preko HDZ BiH. Različitim djelovanjima ne samo onih koje je Borjana spomenula ovdje, već i dvadesetak stranaka koji su iz različitih razloga izašli iz okvira Hrvatske demokratske zajednice.
Bez obzira što će ko obećavati i nuditi u ovoj kampanji sasvim je izvjeso da će HDZ BiH zajedno sa strankama koje smo okupili oko HNS-a dobiti ja vas uvjeravam više od 70 posto glasova hrvatskog biračkog tjela.

Ne treba nama graditi velikane i lidere kroz današnje predstavnike HDZ-a BiH, niti bilo tko želi to biti iz Predsjedništva HDZ-a BiH, mi želimo biti velika obitelj koja želi dobro svom narodu, siguran sam da je naš put, put za dobro čovjeka, zato budimo ponosni što smo Hrvati i što služimo svom Hrvatskom narodu", zaključio je predsjednik dr. Dragan Čović.