2009. bila teška, čeka nas još teža

Većina njih ipak nije previše optimistična, jer se radi o predizbornoj godini, a po pravilu takve godine su najteže za BiH jer se u vreloj kampanji zaboravi na stvarne probleme.

Najteža od Daytona

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović naglašava da je godina iza nas najteža godina od Daytonskog sporazuma na ovamo. “Utjecaji svjetske ekonomske krize i neispunjavanje uvjeta na europskom putu očito su od ove godine napravili neodrživu”, kaže Mujezinović.

Naglasio je da je, kada je u pitanju Federacija, učinjeno sve da se naprave uštede. Kada je u pitanju iduća godina, Mujezinović smatra da bi ona trebala biti stabilizirajuća. “Malim povećanjem izvoza osjetilo bi se poboljšanje. Tražit ćemo sve moguće izvore sredstava, kao što su naplate koncesija, proširenje cestarina, akcize. I još jedna važna stvar, a to je povećanje opće potrošnje.

Da krene ponovno investicijski ciklus, da krene promet domaćih roba, i sve će to dovesti do toga da bude bolje nego je bilo”, ističe Mujezinović. Potpredsjednica Federacije Spomenka Mičić ističe da je ovo samo još jedna u nizu teških godina u kojoj su se bh. građani suočavali s raznim problemima, od čega je izdvojila nedovoljnu prisutnost političke mudrosti i životnih opredjeljenja.

“Mislim da u idućoj godini moramo zasukati rukave i sabrati se svi. Ako se želimo baviti politikom, moramo znati da se time ne bavimo za sebe i zbog svojih interesa, nego za interes građana ove zemlje. Mislim da na izborima građani trebaju dobro promisliti koga će birati”, poručila je Mičić. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je kazao kako bh. građani i političari nemaju razloga biti zadovoljni godinom iza nas.

“Pored globalne krize, bitno je istaknuti i da je međunarodna zajednica koja predstavlja zadnje sidro političke stabilnosti u BiH popustila. Mislim da u sljedeću godinu ulazimo u jedno vrlo neizvjesno političko razdoblje, također smatram da nam slijedi razdoblje vrlo turbulentnih odluka što možda približava BiH raspletu krize, samo ne mogu biti siguran da taj rasplet neće biti novi zaplet”, kazao je Ljubić. Zastupnik SDA u državnom Parlamentu Šefik Džaferović ističe da godina iza nas nije obilježena nekim posebnim uspjesima kada je BiH u pitanju. “Ako možemo govoriti o nekoj sreći u nesreći, tada možemo spomenuti da je recesija, koja je bila glavna karakteristika, manje pogodila našu zemlju nego druge zemlje.

Vjerujem da će u idućoj godini doći do oporavka i volio bih da imamo više uspjeha na vanjskopolitičkom planu”, kazao je Džaferović. Ističe da je iduća godina izborna, te da je za očekivati ambijent koji neće najbolje pogodovati reformama i procesima. Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, smatra da je protekla godina bila jako teška za građane u BiH zbog financijske krize, ali i činjenice da bh. vlasti nisu ništa konkretno poduzele da ublaže utjecaj krize.

“Iduća godina će, nažalost, biti još teža iz razloga što tijekom ove godine nisu postignute mjere koje bi ublažile ekonomsku krizu. Imamo sreću što u idućoj godini idu izbori, i to bi mogao biti tračak nade da građani iskoriste, kao što je visoki predstavnik rekao, njihove bonnske ovlasti i da promijene političare koji očito nisu obnašali svoju dužnost”, naglasio je Ivanković Lijanović.

Bez velikih očekivanja

SDP-ov zastupnik Damir Mašić ističe da je protekla godina bila jedna od najtežih u političkom, ekonomskom i u svakom drugom smislu od Daytona pa na ovamo. “Ovu godinu je konstantno pratila nesposobnost, neorganiziranost, neorijentiranost i nehtijenje parlamentarne većine da se bilo što od mnogih nagomilanih problema kojima su svojim neradom uglavnom oni i doprinijeli i stvorili, počne rješavati”, smatra Mašić.

A kada je u pitanju iduća godina, izrazio je bojazan da neće niti ništa bolja od protekle. Kao rješenje i jedinu svijetlu točku, i on vidi parlamentarne izbore. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić od iduće godine očekuje mamurluk koji će doći nakon otriježnjenja od situacije u kojoj se nalazi naša zemlja.

“Krajem godine mislim da je počeo proces triježnjenja i smatram da će iduća biti politički mnogo teža, ako ni zbog čega drugog, onda zato što su izbori, zbog kojih će narasti političke tenzije”, kazao je Bosić. Sa svojim kolegama u ocijeni protekle godine slaže se i Ilija Filipović, zastupnik HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta BiH.

“Mogao bih reći da je ova godina bila gora nego mnoge prethodne. Očitovalo se to u gospodarskoj situaciji, ukupnom stanju u Mostaru zbog neizbora gradonačelnika, niskim plaćama u odnosu na okruženje. Uglavnom, može se reći da je ta recesija ostavila debeloga traga i na nas”, izjavio je Filipović. Od iduće godine nema posebnih očekivanja. “Ostaje nam vidjeti i nadati se da ćemo se nekako snaći u idućoj godini”, zaključio je Filipović.

Piše: Marija Medić