15 milijuna hrvatskih kuna za 800 projekata Hrvata iz BiH

Radne skupine - koje su okupljene za svako resorno ministarstvo, odnosno za područja zdravstvo, obrazovanje, kultura, znanost - analizirali su pristigle prijave te su ih, sa svojim prijedlozima, dostavili Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ovaj ured trenutačno priprema sastanak Povjerenstva Vlade RH za odabir projekata. Sugovornik Dnevnog lista iz ovog ureda kaže kako bi se Povjerenstvo koje čine ministri u Vladi i zastupnici u Saboru RH trebalo sastati najdalje do kraja ovog tjedna, što ovisi o obvezama njegovih članova te će se početkom prosinca točno znati koje projekte Hrvata u BiH će Hrvatska financirati. Povjerenstvo Vlade RH će donijeti konačnu odluku o raspodjeli planiranih financijskih sredstava, a rezultati natječaja bit će objavljeni na internetskim stranicama Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Strogi kriteriji

Hrvatska Vlada je u proračunu za ovu godinu osigurala 15 milijuna kuna ili oko 3,9 milijuna maraka za projekte od interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini.
Ovim sredstvima, precizira se, Republika Hrvatska želi dati "potporu hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, zaštititi njihove interese te pridonijeti njihovom suverenitetu i opstanku". Kako bi se osigurala transparentnost i kontrolirala raspodjela i pravilan utrošak oko 3,9 milijuna maraka sredstava, Vlada RH je formirala i posebnu Službu za provedbu natječaja i praćenje projekata, koja će, dakle, ne samo provoditi natječaje nego će i na terenu pratiti financirane programe i projekte.

- Osnovni kriterij za ostvarivanje prava na financijsku potporu je da zainteresirane udruge i pravne osobe moraju biti registrirane i djelovati na području BiH, svojim djelovanjem promicati interese i zaštitu te zadovoljavanje općih i javnih potreba Hrvata u BiH, kazali su nam iz Vlade RH. Odabir i bodovanje programa i projekata vršilo je proteklih tjedana Povjerenstvo Vlade RH u suradnji i uz pomoć ministarstava nadležnih za predmetna područja, odnosno Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture i Ministarstva zdravlja. Što se tiče samog bodovanja projekata, ono se zasnivalo na kriterijima koji su bili objavljeni u javnom natječaju, a samo bodovanje obavit će ovog tjedna Povjerenstvo Vlade RH.

Mikrokreditiranje MSP-a

Premijer RH Zoran Milanović prilikom posjeta BiH krajem veljače ove godine najavio je nastavak financiranja "dobrih projekata", istaknuvši prije svega sveučilišta i bolnice.  Zakonom o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine predviđeno je - u suradnji s nadležnim tijelima, udrugama i gospodarskim subjektima Hrvata u BiH - i financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva (MSP) za razvojne projekte u BiH. Vlada također planira sukladno članku 54. zakona osigurati financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva za razvojne projekte u BiH, kazali su nam iz Vlade RH. Pri odabiru projekta će se svakako uvjetovati kriterij da izabrani projekt pridonosi opstanku i razvoju Hrvata u BiH, neovisno o tome je li nositelj obiteljskog gospodarstva ili projekta ostao živjeti u BiH, je li povratnik ili se tek namjerava vratiti ili useliti, ističu iz Vlade RH.