11 točaka o kojima će raspravljati na HNS-u

Hrvatski narodni sabor BiH koji će se održati sutra, u podne, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače, ako je suditi po radnim dokumentima do kojih smo došli, nesumnjivo će snažno skrenuti pozornost domaće i svjetske javnosti na trenutačni teški položaj hrvatskoga naroda u BiH.

Prava hrvatskog naroda

Pozivajući se "ponajprije na ciljeve i načela Povelje Ujedinjenih naroda, posebice Opće deklaracije o ljudskim pravima te potvrđujući svoju privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te opredijeljenost izgradnji samoodržive, decentralizirane i demokratske BiH, domovine jednakopravnih, suverenih i konstitutivnih naroda i svih njezinih građana, legalno izabrani i legitimni predstavnici hrvatskog naroda, okupljeni na 4. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH, donijet će Rezoluciju u 11 točaka koja će osuditi i odbaciti grubo gaženje izborne volje hrvatskog naroda u BiH iskazane na posljednjim općim izborima iz listopada 2010., na kojima je po drugi put zaredom većinskim bošnjačkim glasovima onemogućen izbor legitimnog hrvatskog člana u Predsjedništvo BiH". Uz navedeno, HNS BiH nedopustivim će i štetnim po hrvatski narod u BiH proglasiti djelovanje skupine stranaka u Federaciji BiH, koje su kroz pokušaj dokidanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH dovele do uspostavljanja neustavne, nezakonite i za hrvatski narod neprihvatljive vlasti Federacije BiH.

Sabor će te stranke pozvati na pokajanje i povratak u okrilje svog naroda. Također, za HNS BiH neformiranje Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH kao jedine ustavne institucije za zaštitu vitalnih interesa konstitutivnih naroda u FBiH, jedina zaštita vitalnih interesa hrvatskog naroda u Federaciji BiH prestala je postojati, navodi se u radnoj verziji dokumenta koja će još danas biti dorađivana.

Kriza u državi

U HNS-u na poseban način odgovornim smatraju dio institucija međunarodne zajednice u BiH koje su svojim nepravičnim i pristranim djelovanjem bile jednim od uzročnika postojeće demokratske, moralne i ustavno-pravne krize u državi. Hrvatski narodni sabor drži da samo temeljita reforma Ustava, koja bi osigurala potpunu ravnopravnost i novu teritorijalnu organizaciju kroz utemeljenje više federalnih jedinica od kojih bi najmanje jedna bila s hrvatskom većinom, može osigurati stvarnu jednakopravnost hrvatskoga naroda. Nužnim smatraju načiniti izmjene Izbornog zakona BiH kojima će se osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i razinama vlasti u BiH. Jer, BiH je država triju konstitutivnih naroda u kojoj svi narodi moraju imati pravo birati tko će ih zastupati.

IZVOR: VEČERNJI LIST